|
Mat og kosthold Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt. |
![]() |
|
Trådverktøy | Visningsmåter |
![]() |
#1 |
Snøavhengig
Medlem siden: Apr 2011
Hvor: Blåsborttoppen
Innlegg: 919
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Hvordan bake mer luftige/større grovbrød?Som nevnt i tråden om nøttefri barnehage, så er ikke min ettåring og treåring overbegeistret for brødet jeg baker. Dvs de spiser det forsåvidt, men ikke skorpene, og av en eller annen grunn ser de ut til å spise samme antall skiver, enten de er små eller store. Med små, kompakte brød, blir det mye skorpe, mindre mat i magen, mye mat som kastes og sure unger med lavt blodsukker.
__________________
2011 - 2013 Dersom du vel å ikkje gleda deg over snøen, vil du ha mindre glede i livet, men same mengde snø. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
etterpåklokest
|
![]() Sv: Hvordan bake mer luftige/større grovbrød?Jeg ville kanskje ha begynt med litt mindre grove brød om jeg var deg, og så heller øke grovhetsgraden når jeg fikk dreisen på det. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
etterpåklokest
|
![]() Sv: Hvordan bake mer luftige/større grovbrød?Nå var jeg inne og så på oppskriften du har brukt, det er masse rugmel og frø, jeg ville ha begynt med noe enklere. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Superduper
Medlem siden: Apr 2008
Innlegg: 1.245
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Sv: Hvordan bake mer luftige/større grovbrød?Har du prøvd å bake i gryte? (Dvs. Har du gryte) -Jeg smakte et brød i jula, som var fantastisk, og fikk oppskrift i går. Så jeg skal prøve det i morgen, og kan legge ut oppskrift hvis du vil?
__________________
M(-04)&M(-07) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bør lage seg en tittel selv
Medlem siden: Jan 2011
Innlegg: 6.767
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Sv: Hvordan bake mer luftige/større grovbrød?Det er ganske vanskelig å få veldig grove brød til å bli luftige. Luftige brød krever lange glutentråder og det er vanskelig å få med grovt. Det er iallefall viktig med lang nok hevetid og nok fuktighet i deigen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Bør lage seg en tittel selv
|
![]() Sv: Hvordan bake mer luftige/større grovbrød?Jeg baker en hel del med store (ikke kettkokte) havregryn samt havremel isteden for rug (ellers diverse frø og graver hvetemel). Jeg har ikke i rug. Jeg har kommet frem til at det gir et brød som Herrenannen og vennene hans liker bedre, mange av dem er ikke så glade i rug. I tillegg så syns jeg det er enklere å få luftig. Og heller for løs deig enn for tørr. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Vinter
Medlem siden: Mar 2009
Innlegg: 4.108
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Sv: Hvordan bake mer luftige/større grovbrød?Ha ha Pelen, for en tekst! |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Snøavhengig
Medlem siden: Apr 2011
Hvor: Blåsborttoppen
Innlegg: 919
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Sv: Hvordan bake mer luftige/større grovbrød?Takk for gode tips! Tror nok mye av cluet er å bake mindre grove brød, ja. Har testet "Luftigere bakst", og deigen hevet bedre, men brødene ble omtrent som før. Skal teste ut store havregryn og mindre rug.
__________________
2011 - 2013 Dersom du vel å ikkje gleda deg over snøen, vil du ha mindre glede i livet, men same mengde snø. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
stressmonster
Medlem siden: Dec 2009
Hvor: Hammerfest
Innlegg: 3.076
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Sv: Hvordan bake mer luftige/større grovbrød?Jeg vil bare si at det egentlig ikke anbefales veldig grove brød og hele korn til små barn da de ikke klarer å fordøye det skikkelig. 50% grovt er bra. Jeg bruker alltid sammalt fin av ulike melsorter når jeg baker. Altså istedet for sammalt grov. Det gjør brødene passe grove, men også sunne og gode for barn. Sånn gjør vi det i barnehagen også etter råd fra ernæringsfysiolog.
__________________
(2005) (2010) (2012) |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Bare sær
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 11.235
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Sv: Hvordan bake mer luftige/større grovbrød?
Men er ikke fiberinnholdet akkurat det samme i begge typer? Forskjellen er bare hvor finmalt fibrene er.
__________________
90 - 96 - 00 Forget your perfect offering, there is a crack in everything, that's how the light gets in. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Snøavhengig
Medlem siden: Apr 2011
Hvor: Blåsborttoppen
Innlegg: 919
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Sv: Hvordan bake mer luftige/større grovbrød?
Takk for tips! Men utgjør det et problem at de ikke fordøyer hele korn og mye grovt? Jeg har hørt om det før (for spedbarn) men har tenkt som så at de små fordøyer det de får til, og så får resten av familien sunnest mulig brød. Mulig det er feil tenkt. Men synes det er rart det ikke står beskrevet i helsedirektoratets kostholdsråd for små barn dersom dette var viktig, der er det bare fremhevet at man skal velge grovt.
__________________
2011 - 2013 Dersom du vel å ikkje gleda deg over snøen, vil du ha mindre glede i livet, men same mengde snø. Sist redigert av Anikka : 19-01-15 kl 10:20. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
stressmonster
Medlem siden: Dec 2009
Hvor: Hammerfest
Innlegg: 3.076
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Sv: Hvordan bake mer luftige/større grovbrød?
Barn kan lett få løs avføring og magevondt av mye kostfiber og hele korn. Her står det litt:
__________________
(2005) (2010) (2012) |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Aktiv
Medlem siden: Jun 2012
Innlegg: 219
![]() ![]() |
![]() Sv: Hvordan bake mer luftige/større grovbrød?Jeg har hatt skrekk for brødbaking, men heiv meg utpå etter at jeg gikk lei butikkbrødet en periode. Har feilet mye, men har etter hvert lyktes med ei oppskrift på 4-korn-brød fra Åpent Bakeri, som jeg ser Trines Matblogg har gjengitt her: |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Aktiv
Medlem siden: Jun 2012
Innlegg: 219
![]() ![]() |
![]() Sv: Hvordan bake mer luftige/større grovbrød?
Så vidt jeg har forstått på min bake-mann, så finnes det ingen idiotsikker oppskrift -dessverre |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Bør lage seg en tittel selv
|
![]() Sv: Hvordan bake mer luftige/større grovbrød?Jeg begynte med finere brød og så prøvde meg frem. For eksempel 1 liter hvetemel, 8 dl grov spelt, pluss ca 5 dl med havregryn og frø. Elter dem lenge i kjøkkenmaskina og hever en time. Har de i former/ baker ut og hever i 40 min til. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|