Gå tilbake   Foreldreportalen > FPForum > Mat og kosthold

Oversikt over belgfrukter og koketid (stjålet fra krydder.no)

Mat og kosthold Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.

Svar
 
Trådverktøy Visningsmåter
Gammel 24-10-07, 20:09   #1
Harriet Vane
Epikur
 
Harriet Vane sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 26.796
Blogginnlegg: 440
Harriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Oversikt over belgfrukter og koketid (stjålet fra krydder.no)

De fleste tørkede belgfrukter må bløtlegges på forhånd for å forkorte koketiden. Bløtlegging reduserer også gassdannelse i magen. Det er ikke nødvendig å bløtlegge belgfrukter som skal kokes i trykk-koker, men det reduserer skumdannelsen noe.
Belgfrukter kan bløtlegges i kaldt vann i 10-12 timer. Mindre belgfrukter som linser, kan kokes uten bløtlegging. Dette gjelder spesielet for røde linser, som da helles rett fra posen i kokende vann, og som kun trenger 20 minutter eller kortere koketid.
De tykke, grønne og brune linsene trenger mye kortere koketid hvis de bløtlegges i et par timer på forhånd. Glemmer du å legge belgfruktene i vann i forveien, kan du redusere bløtleggingen til 1-2 timer ved å helle over kokende vann så det dekker bønnenen og så koke dem litt lenger.

Husk at belgfrukter veier omtrent det tredobbelte når de er kokt, så ta dette i betraktning når du beregner mengde. Vanligvis regnes det 125 g tørkede belgfrukter til 4 personer. Du kan koke dobbel porsjon når du først er i gang, da belgfrukter holder seg opptil fire dager i kjøleskap og du derfor godt kan bruke dem til andre måltider også. Husk bare på å boblekoke belgfruktene de første 10 minuttene, for å fjerne evt. giftstoffer. Slå så ned varmen, så det så vidt koker og la dem trekke til de er møre.

NB fra Mim: Koketider er itt veiledende, antall timer med bløtlegging, hvor tørre belgfruktene er osv. Sjekk litt underveis! Kok gjerne digre porsjoner en søndag du ikke har noe bedre fôre, og frys ned i porsjonsposer.



Bløtlegging og kokingsoversikt for belgfrukter:
Bløtleggingen innvirker på koketiden. Gamle belgfrukter, og de som ikke har ligget lenge i bløt, krever lengre koketid. Forkok dem først i 10 minutter, slå så ned varmen og la dem trekke forsiktig.

Aduki/Adzukibønne:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 40 minutter

Svartøye/Vignabønner:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 50 minutter

Bonde/ Vikkebønner:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 50 minutter

Limabønner:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 60 minutter

Kikerter/Garbanzobønner:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 60 minutter

Flageolett og cannelinibønner:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 50 minutter

Sorte/Kidney bønner:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 50 minutter

Røde bønner:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 60 minutter

Grønne linser:
Bløtlegging:
Ikke nødvendig med bløtlegging,
10 minutters forkoking + 45 minutter

Røde linser:
Bløtlegging:
Ikke nødvendig med bløtlegging,
10 minutters forkoking + 20 minutter

Mungbønner:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 25 minutter

Splitterter:
Bløtlegging:
Ikke nødvenig med bløtlegging,
10 minutters forkoking + 20 minutter

Hele erter:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 1- 1 1/4 time

Pintobønner:
Bløtlegging:
Minst 8 timer,
10 minutters forkoking + 1 time

Soyabønner:
Bløtlegging:
12 timer,
10 minutters forkoking + 1 3/4 time

Aspargesbønner:
Bløtlegging:
8 timer,
10 minutters forkoking + 1 3/4 time

Brolottibønner:
Bløtlegging:
8 timer,
10 minutters forkoking + 1 3/4 time

Buskbønner:
Bløtlegging:
8 timer,
10 minutters forkoking + 1 time

Hestebønner:
Bløtlegging:
8 timer,
10 minutters forkoking + 1 3/4 time

Mungbønner:
Bløtlegging:
1 time,
10 minutters forkoking + 1 time

Pintobønner:
Bløtlegging:
8 timer,
10 minutters forkoking + 1 3/4 time

Åkerbønner:
Bløtlegging:
8 timer,
10 minutters forkoking + 1 3/4 time

__________________
“Time and trouble will tame an advanced young woman, but an advanced old woman is uncontrollable by any earthly force.”
― Dorothy L. Sayers
Harriet Vane er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 24-10-07, 20:13   #2
malena
 
malena sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2006
Innlegg: 5.843
malena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner til
Standard

Sv: Oversikt over belgfrukter og koketid (stjålet fra krydder.no)



Tusen takk!

__________________
Gutta 2003 og 2005
malena er ikke aktiv   Svar med sitat
Svar


Innleggsregler
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke skrive svar
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke endre dine innlegg

BB code is
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Bytt forum


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 12:41.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Lavkarbo.no | Selvrealisering.no
©2006 - 2015, Foreldreportalen.no