Vis enkelt innlegg
Gammel 22-09-06, 12:53   #43
rakka
Aktiv
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 144
rakka er litt kul
Standard

Opprinnelig lagt inn av Singha, her.

Ikke så dum løsning detta
Lufting av vinen er uansett en mye missforstått greie. For det er som du nevner ingen overflate å snakke om i en flaske eller smalt glass. Men Rosenthal karaffelen er uansett ypperlig til det! Fordi du da fysisk heller vinen sakte over i karaffelen, noe som gjør at den luftes bedre slik - enn i et glass eller flaske. Så kjennere som lufter vinen, heller den over i en karaffel - uten å tilføre bunnslam om det finnes slikt.

Enig i at lufting av vin er en mye misforstått greie. Vinen får selvsagt luftet seg litt når du heller den nedi en trakt (enig- høres utrolig lite elegant ut, men hvordan skal man ellers treffe den bittelille åpningen til Rosendalkaraffelen?), akkurat som den får det hvis man heller vinen i et glass. Ingen forskjell i det hele tatt.

Den klassiske metoden for å unngå å få med bunnfall (dekantere) går ut på å tenne et stearinlys under flaskehalsen på vinen når man heller vinen i en ordentlig karaffel. Da ser man når bunnfallet kommer, og rekker akkurat å vippe tilbake flasken. Dette er svært sjelden nødvendig lenger, dette gjøres kun på svææært gamle, lagrede flasker som har ligget i årtier og modnet i en støvete kjeller. Og hvor ofte drikker man egentlig slik vin?

Det er de samme vinene som har godt av å luftes. Dvs at både dekantering og lufting stort sett bare er tøys for nesten alle viner.

rakka er ikke aktiv   Svar med sitat