Opprinnelig lagt inn av Singha, her.
Ikke så dum løsning detta 
Lufting av vinen er uansett en mye missforstått greie. For det er som du nevner ingen overflate å snakke om i en flaske eller smalt glass. Men Rosenthal karaffelen er uansett ypperlig til det! Fordi du da fysisk heller vinen sakte over i karaffelen, noe som gjør at den luftes bedre slik - enn i et glass eller flaske. Så kjennere som lufter vinen, heller den over i en karaffel - uten å tilføre bunnslam om det finnes slikt.
Enig i at lufting av vin er en mye misforstått greie. Vinen får selvsagt luftet seg litt når du heller den nedi en trakt (enig- høres utrolig lite elegant ut, men hvordan skal man ellers treffe den bittelille åpningen til Rosendalkaraffelen?), akkurat som den får det hvis man heller vinen i et glass. Ingen forskjell i det hele tatt.
Den klassiske metoden for å unngå å få med bunnfall (dekantere) går ut på å tenne et stearinlys under flaskehalsen på vinen når man heller vinen i en ordentlig karaffel. Da ser man når bunnfallet kommer, og rekker akkurat å vippe tilbake flasken. Dette er svært sjelden nødvendig lenger, dette gjøres kun på svææært gamle, lagrede flasker som har ligget i årtier og modnet i en støvete kjeller. Og hvor ofte drikker man egentlig slik vin?
Det er de samme vinene som har godt av å luftes. Dvs at både dekantering og lufting stort sett bare er tøys for nesten alle viner.
|