Sv: Enkel julebakst
her er noen enkle som alltid fungerer for meg...
SERINAKAKER

250 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
150 g smør
100 g sukker
1 egg

Sikt melet med bakepulver og vaniljesukker. Smuldre smøret i. Tilsett sukker og sammenvispet egg. Arbeid deigen godt og trill den ut til en pølse. Skjær i like store biter og trill kuler og trykkes flate på plata med en gaffel. Pensle med egg, dryss over hakkede mandler eller perlesukker og stek ved 175 °C i ca. 10 min.
Kolakaker
375g mel
250g margarin
250g sukker
2.5ts natron
2.5ts vaniljesukker
2.5ss sirup
Deigen rulles til lange 1-2cm tykke pølser.
Skjæres så i ca 5-10cm lange stykker.
Sjakkruter (kjeks)
300 g hvetemel
60 g sukker
1 ts vaniljesukker
200 g smør (romtemperert)
Når deigen er ferdig, kan den med fordel hvile 30 min. i kjøleskap.
Bland det tørre, og smuldre inn smøret. Bruk hendene slik at varmen fra dem får smøret til å blande seg med de øvrige ingrediensene. Fortsett å arbeide med deigen til den blir fin og smidig, og uten klumper. Del deigen i to. Den ene delen blandes så med 1 - 2 ss kakao.
Del hver av de to deigen i to, rulle de fire delen til stenger (ca 2 cm i diameter).
Legg en hvit og en brun del ved siden av hverandre og klem dem forsiktig mot hverandre, legg deretter de andre to oppå i motsatt rekefølge og klem dem forsiktig fast. Nå vil de tilsammen danner en stang med sjakkrutemønster.
Kutt stangen opp i ca 3-4 mm tykke skiver.
Stekes på 180°C i 10 min, midt i ovnen.
HAVREFLARN
Dette trenger du :
100 g smør
¼ dl sirup
1 ½ dl sukker
2 dl havregryn
60 g hvetemel
½ ts bakepulver
Slik gjør du :
Ha smør, sirup og sukker i en kasserolle. Varm det opp til smøret smelter. Tilsett havregryn, mel og bakepulver, og rør deigen jevn. Sett topper på smurt stekeovnsplate, eller bruk bakepapir. Beregn god plass til hver kake - de flyter mye ut over. Stek havreflarnene ved 180 grader i ca. 8 minutter. Avkjøl dem noe på bakeplaten før de tas av og legges over et kjevle, flaske eller lignende, slik at de får den karakteristiske fasongen. Avkjøl kakene helt, før de legges i en boks med tettsluttende lokk.
|