Sv: Har dine barns skole noen handlingsplan mot mobbing?
Ja.
Dette følges:
Sitat:
Prosedyre og reaksjonsform ved plaging / mobbing
Mobbing: En person er mobbet eller plaget når han eller hun gjentatte ganger og over en viss tid, blir utsatt for negative handlinger fra en eller flere andre personer – (Olweus 1992)
Negativ handling er når et individ påfører, eller forsøker å påføre et annet individ skade eller ubehag. (Olweus 1986)
Steg 1 - Avdekking
·Klassestyrer har samtale med mobber og den som blir mobbet hver for seg.
Steg 2 – Avklaring
·I møtet med den som blir mobbet, er det viktig å få en oversikt over omfanget av mobbingen.
·I samtalen med mobberen er det viktig å avklare om mobberen har forstått omfanget av det han /hun har gjort. Viktig å stille åpne spørsmål til mobberen for å få eleven selv til å komme med løsninger på hva som kan gjøres for å få slutt på mobbingen. Det er viktig at sanksjonene ikke kommer med en gang, men at eleven får en sjanse til å vise at han /hun vil ordne opp ved å be om unnskyldning.
·Foreldre / foresatte informeres umiddelbart.
Steg 3 – Tiltak
·Dersom klassestyrer mener mobbingen er av alvorlig art, kobles sosiallærer/ rådgiver og foreldre / foresatte til begge parter inn i saken og arbeider videre med mobberen og den som har blitt mobbet.
·Det blir også vurdert om det er behov for å trekke inn helsesøster eller PP tjenesten (veiledning)
·Det kan være behov for sanksjoner mot eleven, som f.eks. oppførselsanmerkning, brev hjem, utvisning eller bytte av skole.
·Det er også viktig at mobberen får forståelse for at han / hun kommer til å bli nøye fulgt opp videre.
Steg 4 – Oppfølging
·Avdekking av mobbing synliggjøres i form av en kort rapport til administrasjonen
·Inspektør og rektor informeres/involveres i den videre oppfølgingen.
·Ved oppfølging videre, er det viktig å sikre at slik atferd ikke gjentar seg.
Reaksjoner ved bruk av vold og trussel om vold
·Dersom en elev blir utsatt for vold eller trussel om vold fra en eller flere elever, skal det umiddelbart gis melding til rektor eller skoleinspektør.
·Alle de involverte parter innkalles til ledelsen.
·Ledelsen foretar en samtale med de involverte parter hver for seg for å avklare hendelsesforløpet. Det avklares hvem som skal holde samtalene med de involverte partene (sosiallærer, rådgiver, inspektør eller rektor)
·Foreldre/foresatte informeres umiddelbart og avhengig av alvorlighetsgrad eventuelt innkalles til et møte med de involverte parter.
·Etter at samtaler er gjennomført, foretas en reaksjon overfor eleven / elevene som har utøvet volden eller trussel om vold.
·Reaksjonsformen kan være:
·en kraftig advarsel til eleven / elevene og brev til foreldre / foresatte.
·ved ekstra grove tilfeller brukes bortvisning for resten av dagen eller utvisning fra skolen i tre dager. Ved utvisning, må foreldre / foresatte informeres på forhånd. Bytte av skole kan vurderes.
·Dersom volden er av grov art, kan det være aktuelt å koble inn politiet. Da er det viktig å informere foreldre / foresatte om at det er deres ansvar å selv melde saken til politiet.
__________________
Angelique
|