Sv: God brødoppskrift ønskes
Hei 
Jeg har lagret noen på PCn min. De kan du få. Lykke til med bakinga!
GODT GROVT BRØD
Kli og havregryn suger til seg mye fuktighet. I deiger med tilsetning av kli
og havre må det derfor brukes mer væske enn i vanlige brøddeiger. Blanding
av flere kornslag gir brødene ekstra fyldig smak.
2 brød
1 liter blanding av vann og melk
50 g gjær
2-3 ts salt
1 ss sukker
3-4 ss soyaolje
2 dl hvetkli
1 dl hvetekim
2 dl havregryn
4 dl sammalt rug, grov
4 dl sammalt hvete, grov
7-8 dl hvetemel
Varm væsken til 37ºC. Rør gjæren ut i litt av væsken, og bland all væsken i
deigbollen. Ha i saltet, sukkeret, soyaoljen, hvetekliet, hvetekimen,
havregrynene, den sammalte rugen og hveten.
Elt deigen godt sammen. Tilsett hvetemel til passe fast deig. Hvis deigen
blir bløt med den melmengden som er angitt i oppskriften, må det eltes i
litt mer. Deigen skal være glatt og smidig og ha god konsistens. Dekk deigen
med past, og la den heve 30-40 minutter på et lunt sted. Ta deigen på
bordet. Kna den smidig. Tilsett mer mel om nødvendig, men lag ikke deigen
for fast. Del deigen i to, og elt emnene godt. Form dem til brød og legg dem
i godt smurte former på 1 1/2 liter. Dekk dem med klede og etterhev i ca. 30
minutter.
STEKING: Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200ºC i ca. 1 time.
Avkjøl på rist.
Sist redigert av Slikkepott : 24-08-09 kl 22:43.
|