Sv: Dronning Maud-fromasj uten portvin?
Opprinnelig lagt inn av Monsoon, her.
Er du sikker på at det var portvin i den opprinnelige oppskriften? Sånn med tanke på dens pietistiske opphav, mener jeg. Jeg har alltid trodd at portvinen var noe mer urbane stavangerfolk la til, for å gjøre puddingen mer spenstig.
"Oppskrifta kan sporast tilbake til 1872. Bak står ein ukjend kokk frå Haugesund. Derfor blei han først kalla Haugesundsdessert. Haugesund husmorskule serverte den lokale herligheita då Dronning Maud og Kong Haakon vitja byen under kroningsferda i 1906. Me veit av bilete kor smal Dronning Maud var om livet, men historia vil likevel ha det til at ho likte desserten særs godt. Og sidan har han bore namnet Dronning Maud-fromasj."
Desserten ble ikke laget til dronning Maud slik NRK og andre antyder, kulturnett.no er forøvrig kulturnorges ofisielle nettsider opprettet på oppdrag av departementet, sidene er meget seriøse og innholdet er som oftest resultat av lange og dyptgående studier.
__________________
Det er kokkens rett - når maten er ferdig skal han være mett.
|