Sv: Marsvin
Brenda: Gir du dem ferskt brød? Jeg har lest at det skal være tørt brød i tilfelle, men vet ikke.
Jeg har funnet denne oversikten og tror vi må utvide menyen litt.
Marsvinet`s Meny
AGURK - kun egnet som godbiter, inneholder mest vann.
APPELSIN - gi ikke skallet, det er giftig (behandlet).
BAMBUSBLAD
BANANER - velegnet som godbiter, også skallet.
BLOMKÅL - selve hodet og bladene.
BLÅBÆRLYNG – skyldes før marsvinet får det, vitaminrik
BROKKOLI - hodet, stengel og blad, hodet inneholder mest vitaminer.
BRØD - tørkes, gis som gnagebiter - aldri ferskt eller muggent. Bør tørkes på benken noen dager
BØNNER - inkl. selve planten
BØNNESPIRER enkle å dyrke hele året.
CLEMENTINER - må skrelles, skrellet er giftig.
DRUER - som godbiter.
EPLER – de søteste og ikke mye da det kan forårsake sopp..
ERTEBELGER - gi ertene, belgen og planten.
FENNIKEL - rik på C-vitaminer.
FERSKEN
FLATBRØD
FRØBLANDINGER – Ikke som basisfòr men som tillegg eller snack.
GRESS - rik på C-vitaminer.
GRØNNKÅL - rik på C-vitaminer.
GULROT - også det grønne, sliper tennene.
HAVRE – kan gies som variasjon til kraftfòr
HONNINGMELON
HØY - høy er basisforet og marsvinet skal alltid ha tilgang på det. Godt høy inneholder ungt gress, kløver og urter. Det lukter godt, og er grønt på farge.
ISBERG SALAT - kun som godbit inneholder lite næring.
JORDBÆR - velegnet som godbiter.
KARSE - blir ca 1/2 m høyt frittvoksende! Kan enkelt dyrkes året rundt innendørs.
KINAKÅL - inneholder lite vitaminer.
KIWI - som godbit.
KLIGRØT - nesten tørr. Hvetekli er en bra basis, ellers kan du blande i den all slags marsvin-knask. Bra for magre marsvin, bygger opp muskler, og kan erstatte kraftfôr om du har behov for det.
KLØVER - må tilvennes, men de elsker det.
KNEKKEBRØD – Fint for tennene.
KÅL (HVIT) - inneholder mye C-vitaminer.
KÅLROT - ikke alle liker det, og det skal kun gis i små mengder.
LØVETANN - hele planten, blomst og blader, inneholder c-vitaminer
MAIS - planten, kolben og skrellet.
MANDARINER - ikke skrellet, giftig.
MARSVINPELLETS - Unge og ammende marsvin skal ha fri tilgang, drektige hunner skal ikke ha mer enn vanlig, da ungene kan bli for store. Gamle og overvektig marsvin skal ha veldig lite.
PAPRIKA - særlig grønn er godt.
PERSILLE - god C-vitaminkilde.
PÆRER - ikke overmodne.
ROMERSALAT - som godbiter.
ROSENKÅL - knopper og blad.
ROSINER - kun som godbiter.
RØDBETER - også bladene.
RØDKÅL - farger også avføringen rød.
SALAT - kun som godbiter da de ikke inneholder mye vitaminer for marsvin.
SELLERI - blad og stengel, deles i biter på ca 2 cm, ikke for mye pga saltinnholdet.
SOLSIKKE - blad, blomst og stengel (deles i biter).
SPINAT - KUN små mengder.
SQUASH - ulike former og farger.
SUKKERERTER - også planten.
TOMATER - ALDRI planten – giftig, og i små mengder
VANNMELON - også skallet.
GREINER TIL Å SPISE PÅ er viktig for at de skal få trimmet tennene sine ordentlig. Egnede treslag er: Usprøytede epletre, bjørk, pil, rogn. Man kan også gi de spesielle gnagesteiner som fås kjøpt i dyrebutikker. Bør vaskes før marsvinet får det.
|