Sv: Rødt kjøtt
Vi prøver å spise MER rødt kjøtt en tidligere, fordi vi har en arvelig sykdom (CTD) i slekta (det ser ut til at den nærmeste familien har sluppet unna, vi venter på blodprøveresultatene) som gjør at man får kronisk karnitinmangel. Uten karnitin klarer man ikke å bryte ned fett, og det kan gi energimangel som fører til alvorlige hjerte- og hjerneskader.
Det er en veldig sjelden sykdom, men det er relativt mange som ikke er blitt oppdaget, fordi man kan holde det delvis i sjakk med et tradisjonelt kosthold rikt på rødt kjøtt. I vår slekt ble det ikke oppdaget hvor vanlig det var før nå rundt 2000-tallet da det ble vanlig med et "sunt kosthold" bestående av grønnsaker og hvitt kjøtt. Da var det flere unge mennesker som døde plutselig.
Det fins ulemper med rødt kjøtt, men det er også veldig mange vitaminer og næringsstoffer man kan få i seg fra denne kilden. Og miljømessig er sauekjøtt noe av det beste man kan spise i Norge, siden landskapet over store deler av landet passer bedre til sau enn til korn. Viltkjøtt er jo også fullstendig økologisk. Vegetarmåltider har vi faset ut av kostholdet vårt, og ungene får gjerne en elgpølsesnabb å gnafse på.
__________________
Litjtausa 06. Lille skatt 07
|