Vis enkelt innlegg
Gammel 06-03-07, 14:42   #7
Harriet Vane
Epikur
 
Harriet Vane sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 26.796
Blogginnlegg: 440
Harriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Godt norsk? Dokumentaren "Smaken av hund"

Nei, Q-melk er langt fra økologisk.

Her er en artikkel om det.

Kopi av artikkelen som er fra i fjor eller noe, så den er ikke 100 % oppdatert. Synnøve Finden har fått et økologisk osteprodukt siden denne artikkelen ble skrevet. Ellers er den etter hva jeg kan bedømme aktuell fremdeles. :

Øko-satsing i fare

Hører til økologisk mat
Bråket rundt Tine kan slå bena under satsingen på økologiske varer i Norge. Salgstallene vil avgjøre hvor mye Tine vil gi øko-bøndene i merpris neste år. Hittil ser det lite lovende ut.




HVA SOM ER SANNHETEN om Tine og dagligvarekjedene, er ennå uklart. Men inntrykket som ble skapt i mediestormen i februar, skadet Tines omdømme så mye at folk begynte å kjøpe Q-melk i stor stil. Vi ble vitne til forbrukermakt i praksis. Folk reagerer negativt på Tines markedsmakt og mange har fått inntrykk av at konsernet vil holde konkurrenter unna butikkhyllene.
Dette er godt synlig i butikkenes kjøleskap. Palle på palle med Q-melk, og Q-juice, fyller opp på bekostning av Tine-produktene. Q-meieriene har doblet markedsandelen til rundt femten prosent i dagligvarekjedene. I NorgesGruppen, som omfatter kjeder som Meny, Kiwi, Joker og Spar, er markedsandelen hele 20 prosent. NorgesGruppen er også den av kjedesammenslutningene som har høyest andel økologiske varer, tett fulgt av Coop.


Men hva skjer med de økologiske produktene når Q-melk-produktene tar opp plassen i butikkenes kjøleskap?


Q-meieriene har ingen økologiske produkter. Det har de heller ingen planer om å få, opplyser direktør Bent Myrdahl til Forbruker-rapporten.
– Vårt mål er å være til stede i alle dagligvarekjedene. Til sommeren vil vi være oppe i 20 prosent markedsandel. Å komme bedre inn i markedet på smakstilsatt melk, rømme og yoghurt er det vi vil jobbe spesielt med nå.


Øko-lettmelk synker

Tine- konkurrenten Synnøve Finden har heller ikke økologiske produkter



– Eventuell boikott av Tine vil få negativ innvirkning på økologisk handel i Norge, sier Gjermund Stormoen, ansvarlig for de økologiske produktene i Tine.
Han ønsker ikke å gå ut med salgstallene for øko-melken for de første månedene i år. Situasjonen er såpass spesiell at tallene ikke vil være representative. Men han kan bekrefte at bråket rundt bedriften har satt tydelige spor i salgsstatistikkene. Dette kommer i tillegg til en viss salgssvikt for fjoråret. Etter å ha hatt en formidabel oppgang i salget i flere år, peker altså kurven nedover.
Økt andel med kefir

Salgsleddet har lenge vært proppen i systemet for de økologiske produktene. Andelen areal som brukes til produksjon av økologiske varer, er nå nesten fire prosent. Målet er at 10 prosent av landbruksarealet skal brukes til økologisk produksjon innen 2010. Med dagens takt nås ikke det målet, men arealet øker for hvert år. Salget av de økologiske produktene klarer ikke holde tritt med utviklingen.



Det betyr at mange øko-varer, både meieriprodukter, kjøtt og egg, blir solgt uten Ø-merket til Debio.


I 2004 ble bare 25 prosent av melken som ble levert til meieriene, solgt i butikkene som økologisk.



Dette fordi meieriene må behandle melken separat, og det er ikke praktisk mulig ved alle meieriene. Men etter at Tine la om kefiren til å være økologisk fra 1. februar, har andelen steget til 56 prosent.


– Vi håper Tine vil gjøre det samme med flere produkter. Vi ser at det kunne la seg gjøre med den naturelle yoghurten, og vi maser på Tine om dette, sier Maiken Pollestad Sele i Oikos. Tine vil ikke kommentere dette, men bekrefter at de vurderer å lansere flere økologiske produkter i 2006.


De områdene meieriene kan ta imot den økologiske melken og behandle den separat, kalles klynger. Innenfor klyngene kan bøndene få avtale om levering av øko-melk, og få 60 øre per liter mer. De som leverer øko-melk utenfor klyngene, får samme pris som de som selger konvensjonell melk, og melken blir ikke solgt som økologisk.


Prissystemet er nå under vurdering. Det nåværende systemet går ut ved årsskiftet, og salget vil bety mye for hvor gunstig pris øko-bøndene vil få.
– Beholder vi klynge-systemet, vil merprisen bli diskutert. Kuttes klyngesystemet ut, kan det være prisen synker. Vi må begrense veksten i produksjonen hvis vi ikke klarer å se at salget vil øke, sier Stormoen.
Effekt av tiltak i butikk

Tine har blitt kritisert for å bruke minimalt av markedsføringsmidler på de økologiske produktene. Da er det ikke rart at Norge ligger i jumbosjiktet for salg av økologisk mat. I Sverige og Danmark er andelen øko-mat folk legger i handlerkurvene vel fire prosent. I Danmark er hele 28 prosent av melken økologisk.


En rapport fra MMI fastslår at Tine i 2002 bare brukte 0,36 prosent av reklamebudsjettet på økologiske varer.


Gjermund Stormoen mener andre virkemidler er vel så effektive.
– Nå jobber Tine sammen med NorgesGruppen, Coop og Oikos om å bedre kompetansen i butikk. Det er et mål at hver butikk gir en medarbeider et spesielt ansvar for de økologiske produktene. Dette vil i stor grad påvirke salget. Det er mer effektivt å jobbe med butikkene for å gjøre de økologiske produktene mer synlige, sier han.
Trangere for øko-bønder

84,5 prosent av de økologiske meieriproduktene som selges i dagligvarebutikker, er lettmelk.
Når det gjelder andre økologiske produkter enn melk, er marginene små, for eksempel på økologisk Norvegia.


– Salgstallet er lavt. Vi må jobbe hardt for å beholde produktet i butikkene. Det skal ikke mye til for at det forsvinner ut, sier Stormoen.


– Reduseres støtten til de som leverer økologisk melk, betyr det en undergraving av den økologiske produksjonen. Og det er den økologiske melkeproduksjonen som er ryggraden i den økologiske produksjonen, sier Maiken Pollestad Sele i Oikos.


Det er dyrere å produsere øko-melk. Fra 1. august skjerpes kravene til fôr. Til nå har bøndene kunnet bruke en viss andel konvensjonelt fôr, men fra da av skal fôret være hundre prosent økologisk. Kravet om ikke å bruke sprøytemidler gir også øko-bønder mer arbeid. Setter Tine prisen ned, vil trolig enkelte bønder gå tilbake til konvensjonell melkeproduksjon.


– Dette er ikke i tråd med hva landbruksmyndighetene ønsker. Det er synd at det ikke er flere leverandører av økologiske meieriprodukter på markedet. Slik som det er nå, blir man altfor avhengig av hva Tine gjør, sier Pollestad Sele.

__________________
“Time and trouble will tame an advanced young woman, but an advanced old woman is uncontrollable by any earthly force.”
― Dorothy L. Sayers
Harriet Vane er ikke aktiv   Svar med sitat