Sv: Kaldheving av deig til grovbrød
Jeg hever i kjøleskap, gjerne over natten, og så etterheves brødene på benken til de er passe høye til å stekes. Jeg legger i bløt frø og det groveste kornet i kokende vann, og lar det stå i endel timer før jeg lager deigen. Resten av deigvæsken er også kald; til sammen bruker jeg nok 1,6 liter vann/syrnet melk, litt salt og sukker/sirup, 1/4 pk gjær (eller litt mindre), 5 dl grovt/frø, 4 dl fin sammalt (e.l.), og så ca 2 l eller litt mindre av fullkornhvetemel og siktet hvetemel. Dette gir fire store brød.
Jeg tror jeg har lagt ut fullstendig oppskrift et sted i forumet. For tiden er jeg begeistret for grov og fin sammalt rug, linfrø og gresskarkjerner, samt to medium store poteter som jeg grovriver og blander i kornblandingen som legges i bløt.
__________________
There's a fine line between wrong and visionary. Unfortunately, you have to be a visionary to see it.
2009 2012
|