Sv: Irmas kokebok (med bilder)
De siste ukers tradisjon tro laget vi også denne helgen indisk mat. Jeg har tre ting å si om dagens produksjon: godt, godt og hot! Hadde kjøpt inn et nytt chilikrydder som tydeligvis var sterkere enn det forrige, potetene ble knallsterke. Vi er glad i sterk mat, så sammen med nanbrød og raita gikk det veldig greit. Vi har laget raita noen ganger nå, men den vi lagde i dag er den beste hittil. Alle oppskriftene fra i dag anbefales på det varmeste.
I dag har vi plantet masse krydderurter i blomsterkasser. Koriander er vel den viktigste krydderurten i indisk mat, og er kjekt å ha i kassa.

Stekte poteter med krydder
1 kg faste poteter (vi forkoker de litt)
4 ss vegetabilsk olje
1 ts malt chili
1 ts garam masala
1 ts spuskummenfrø
1 ss mangopulver eller ½ ss presset sitron
1 ts korianderfrø
½ ts revet muskatnøtt
salt
Evt noen stekte røde chili som pynt.
Skrell poteten og skjær dem i biter. Varm halvparten av oljen i pannen. Tilsett chili og stek i ½ minutt. Tilsett potetene. Stek potetene under omrøring på svak varme i 20 minutter, eller til de er ferdige.
Bland garam masala, halvparten av spisskummenfrøene, mangopulveret (sitronsaften) og saltet med potetene. Rør det godt sammen.
Varm opp resten av oljen på middels varmen i en liten stekepanne. Stek dekorasjonschiliene raskt og legg dem til side. Tilsett resten av spisskummenfrøene og fres dem i 1-2 minutter til det knepper i dem. Hell frø og olje over potetene, rør og stek det hele ytterligere 5 minutter.
Serveres med et dryss revet muskatnøtt.
Keema matar (kjøttdeig og erter)
2 ss olje
1 ts spisskummen
150 g løk
2 fedd hvitløk
300g tomater
2ss raspet ingefær
1 ts gurkemeie
½ ts malt korianderfrø
½ ts malt muskat
1 finsnittet grønn chili
1 ts salt
1 ts chilipulver eller etter smak
400 g kjøttdeig
80 g erter
Garnityr:
1 ts garam masala
2 ss finsnittet koriander
2 ss sitronsaft (kan sløyfes)
- Hakk løk i terninger, rasp hvitløk og ingefær, knus tomater, mal korianderfrø, finsnitt chili og koriander.
- Fres kjøttdeig i en tørr teflonpanne. Bruk en gaffel/sleiv til å røre med slik at kjøttdeigen blir grovkortnet og gjennomstekt.
- Varm olje. Ha i spisskummen. Stek løken lysebrun, tilsett hakket hvitløk, tomater og alt krydder fram til og med chilipulver. Kok i 2-4 minutter til oljen flyter opp. Tilsett erter og kok i 5 minutter.
- Ha i kjøttdeig, bland godt og avslutt med garam masala, koriander og sitronsaft.
Stekeosen stakk bra i nesa:
Raita med tomater, løk og frisk koriander
½ ts spisskummenfrø
6 dl yoghurt naturell evt matyoghurt
½ ts chili malt
½ ts salt (eller mer etter smak)
1 tomat
1 løk
1 dl korianderblader
Rist spisskummenfrøene i tørr panne. Ta opp frøene når de begynner å kneppe litt. Avkjøl og støt dem i en morter. Blant alle ingrediensene i en bolle. Tilsett tomat i terninger og hakkede korianderblader. Dekk med plast og la det trekke i kjøleskapet i minst 4 timer, eller over natten. Servers kald.
Nanbrød
Ca 30 små eller 5-6 store nan
¼ pk fersk gjær eller 2 ts tørrgjær
1 ts sukker
ca 800 g hvetemel
1 ts salt
10 g margarin
5 dl kefir (eller 50% kefir/50% melk)
sesamfrø, løkfrø eller gule valmuefrø kan brukes til pynt
- Bland fersk eller tørr gjær i en halv kopp lunkent vann. Tilsett 1 ts sukker. La dette stå i 5 minutter.
- Ha hvetemel i en bolle. Tilsett salt, smeltet margarin og gjærblandingen. Lag en deig med ønsket væske. Sett deigen lunt til heving i minimum en time.
- Kjevl ut nan og etterhev ca 30 minutter. Pensle med kefir og strø på frø til pynt.
- Prikkes med gaffel like før steking, for at de ikke skal blåse seg opp i ovnene. Stekes ca 8-10 minutter på 250 grader midt i stekeovnen. Har du mulighet til å kombinere grill og varmluft, kan det være nødvendig å steke dem i et minutt på baksiden også.

__________________
Poden 2005 og Pjokken 2008
|