Vis enkelt innlegg
Gammel 22-04-07, 20:40   #2
Irma
Ekvilist
 
Irma sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 13.117
Blogginnlegg: 25
Irma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Irmas kokebok (med bilder)

De siste ukers tradisjon tro laget vi også denne helgen indisk mat. Jeg har tre ting å si om dagens produksjon: godt, godt og hot! Hadde kjøpt inn et nytt chilikrydder som tydeligvis var sterkere enn det forrige, potetene ble knallsterke. Vi er glad i sterk mat, så sammen med nanbrød og raita gikk det veldig greit. Vi har laget raita noen ganger nå, men den vi lagde i dag er den beste hittil. Alle oppskriftene fra i dag anbefales på det varmeste.

I dag har vi plantet masse krydderurter i blomsterkasser. Koriander er vel den viktigste krydderurten i indisk mat, og er kjekt å ha i kassa.



Stekte poteter med krydder

1 kg faste poteter (vi forkoker de litt)
4 ss vegetabilsk olje
1 ts malt chili
1 ts garam masala
1 ts spuskummenfrø
1 ss mangopulver eller ½ ss presset sitron
1 ts korianderfrø
½ ts revet muskatnøtt
salt

Evt noen stekte røde chili som pynt.

Skrell poteten og skjær dem i biter. Varm halvparten av oljen i pannen. Tilsett chili og stek i ½ minutt. Tilsett potetene. Stek potetene under omrøring på svak varme i 20 minutter, eller til de er ferdige.

Bland garam masala, halvparten av spisskummenfrøene, mangopulveret (sitronsaften) og saltet med potetene. Rør det godt sammen.

Varm opp resten av oljen på middels varmen i en liten stekepanne. Stek dekorasjonschiliene raskt og legg dem til side. Tilsett resten av spisskummenfrøene og fres dem i 1-2 minutter til det knepper i dem. Hell frø og olje over potetene, rør og stek det hele ytterligere 5 minutter.

Serveres med et dryss revet muskatnøtt.

Keema matar (kjøttdeig og erter)

2 ss olje
1 ts spisskummen
150 g løk
2 fedd hvitløk
300g tomater
2ss raspet ingefær
1 ts gurkemeie
½ ts malt korianderfrø
½ ts malt muskat
1 finsnittet grønn chili
1 ts salt
1 ts chilipulver eller etter smak
400 g kjøttdeig
80 g erter
Garnityr:
1 ts garam masala
2 ss finsnittet koriander
2 ss sitronsaft (kan sløyfes)

  • Hakk løk i terninger, rasp hvitløk og ingefær, knus tomater, mal korianderfrø, finsnitt chili og koriander.
  • Fres kjøttdeig i en tørr teflonpanne. Bruk en gaffel/sleiv til å røre med slik at kjøttdeigen blir grovkortnet og gjennomstekt.
  • Varm olje. Ha i spisskummen. Stek løken lysebrun, tilsett hakket hvitløk, tomater og alt krydder fram til og med chilipulver. Kok i 2-4 minutter til oljen flyter opp. Tilsett erter og kok i 5 minutter.
  • Ha i kjøttdeig, bland godt og avslutt med garam masala, koriander og sitronsaft.
Stekeosen stakk bra i nesa:


Raita med tomater, løk og frisk koriander

½ ts spisskummenfrø
6 dl yoghurt naturell evt matyoghurt
½ ts chili malt
½ ts salt (eller mer etter smak)
1 tomat
1 løk
1 dl korianderblader

Rist spisskummenfrøene i tørr panne. Ta opp frøene når de begynner å kneppe litt. Avkjøl og støt dem i en morter. Blant alle ingrediensene i en bolle. Tilsett tomat i terninger og hakkede korianderblader. Dekk med plast og la det trekke i kjøleskapet i minst 4 timer, eller over natten. Servers kald.





Nanbrød

Ca 30 små eller 5-6 store nan

¼ pk fersk gjær eller 2 ts tørrgjær
1 ts sukker
ca 800 g hvetemel
1 ts salt
10 g margarin
5 dl kefir (eller 50% kefir/50% melk)
sesamfrø, løkfrø eller gule valmuefrø kan brukes til pynt
  • Bland fersk eller tørr gjær i en halv kopp lunkent vann. Tilsett 1 ts sukker. La dette stå i 5 minutter.
  • Ha hvetemel i en bolle. Tilsett salt, smeltet margarin og gjærblandingen. Lag en deig med ønsket væske. Sett deigen lunt til heving i minimum en time.
  • Kjevl ut nan og etterhev ca 30 minutter. Pensle med kefir og strø på frø til pynt.
  • Prikkes med gaffel like før steking, for at de ikke skal blåse seg opp i ovnene. Stekes ca 8-10 minutter på 250 grader midt i stekeovnen. Har du mulighet til å kombinere grill og varmluft, kan det være nødvendig å steke dem i et minutt på baksiden også.



__________________
Poden 2005 og Pjokken 2008
Irma er ikke aktiv   Svar med sitat