Sv: Svinekotelett – nakkekotelett – sommerkotelett
Opprinnelig lagt inn av Novla, her.
Nextlife kan sikkert korrigere om jeg tar feil, men jeg mener bestemt at (indre)filet som stekes ganske kjapt faktisk er det riktige i Biff Stroganoff. 
Historisk sett er det flere varianter av opprinnelsen, men den som festes mest lit til er overklassevarianten med eksklusivt kjøtt, uten tomaptpurè og med madeira.
Likevel er dette en rett som har transformert til å bli en typsik langkokt rett, men da fremstår stroganoffen som helt annerledes enn den opprinnelige varianten.
Moralen er at man kan selvfølgelig bruke det kjøttet man ønsker, men bruker du indrefilèt eller liknende skal kjøttet kun stekes og legges i sausen før servering. Aldri koke i sausen.
Jeg limer inn noe jeg skrev i en bloggdiskusjon om retten for noen år siden, der *skrekk og gru* en kar påsto at stroganoffbase besto 1/3 tomatsaus 1/3 brunsaus og 1/3 fløtesaus.
Jeg tror oppskriften *** refererer til er en modernisert variant av BS.
I mine skrifter fra den tiden jeg gikk på kokkeskolen angis varianten med kjøtt, kraft, allehånde, sennep og litt sur krem som den originale.
Den som krediteres for oppskriften er Elena Molokhovet (som er litt som vår egen Henriette Scønberg Erken), og oppskriften står i hennes kokebok fra 1871.
Det står litt om opprinnelsen til retten både på The Food Timeline og Wikipedia
http://www.foodtimeline.org/foodmeats.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Beef_Stroganoff
Interessant lesestoff for oss som er litt nerdete 
Biff Stroganoff er kanskje et av de mest tydelige eksemplene på en rett som ikke er statisk, men har gjennomgått stor utvikling, i takt med tilgangen til nye og flotte råvarer 
__________________
I'm happy, hope you're happy too
|