Sv: Hvordan unngå at hjemmebakt brød ryr?
Opprinnelig lagt inn av Busymum, her.
Aldri hørt ordet ryr 
Ikke jeg heller, men nå om jeg vet hva det er kan jeg jo bidra med oppskriften på vårt brød. Det smuler veldig lite både i fersk tilstand og når det er tint etter frysing:
TØRRE INGREDIENSER:
975 g hvetemel
250g sammalt hvete grov
100g sammalt hvete fin
50 g havregryn
50 g kruskakli
50 hvetekim
50 g (1 pose) tørrgjær
2 ss salt
VÆSKE:
7dl vann
2,5 dl kefirmelk (kan erstattes med melk eller vann)
2 store ss maltekstrakt
3 ss flytende (eller smeltet) smør eller margarin
FREMGANGSMÅTE:
Sikt hvetemelet ned i bakebollen. Ha i resten av det tørre.
Varm opp vannet i en kjele, så det blir varmere enn det skal være. Tilsett maltekstrakt og smør og rør det ut. Ta kjelen av plata og tilsett kefirmelken. Rør godt og avkjøl eller varm opp til væsken er 40-41 grader. Start eltemaskinen på 1, så det tørre blandes Hell i den varme væskeblandingen i en tynn stråle (fortsatt elting på 1). Elt på 1-2 i tilsammen 3-5 minutter.
Ta evt. ut eltekroken og klapp sammen deigen så den ligger jevnt i bollen. Dekk til og la deigen heve i bollen i 30 minutter. Del deigen i 2 og form to brød som legges over i formene (formene skal ikke smøres). La heve lunt (med rent kjøkkenhåndkle over) i 40-45 minutter.
Settes på lav rille i ovnen og stekes på 200 grader i 40 -50 minutter. Skru gjerne ned varmen til 180 grader straks brødene er satt inn. Avkjøles på rist, med kjøkkenhåndkle over.
|