Sv: Dine beste ripstips
Har også lagd ripsgele flere ganger, men da bør bærene være bare så vidt modne - ellers blir ikke geleen stiv med mindre du tilsetter pektin.
Her er en fin oppskrift:
2 liter rips
3 dl vann
9 dl sukker for hver liter avrent saft
Kok opp vannet og legg bærene i. Kok opp og knus dem mot kjelekanten. kok under lokk i ca 10 minutter. Sil bærmassen og la det renne av i ca 30 minutter. Mål opp saften og kok i fem minutter. Rør i sukkeret innimellom. Kok kraftig i 5-20 minutter (avhengig av resultatet av geleprøven - se under).
Ta geleprøven: Hell litt saft på en tallerken. Dra en skje gjennom massen. Renner den ikke sammen, er den ferdigkokt.
Ta kjelen av varmen og la den avkjøles noe. Skum av. Ha geleen på varme glass og la det stivne før du setter på lokk.
Er det ikke nok pektin i bærene til at saften består geleprøven etter 20 minutters koking, kan du tilsette pektin.
__________________
Gutta -04 og -07
|