Sv: Tynnribbe - hva lager jeg av den?
Fasiten, etter en blanding av Syrinx og kamp sine tips ble slik:
Soyaglasert tynnribbe a la Strå:
Skjær vekk det du får til av bein.
Skjær ruter i svoren.
Salte og pepre ribba og legg den med svorsiden ned i en ildfast form, den du har som er minst, men stor nok. Ha i vann til det (nesten) dekker svoren.
Stek ribba på 200 grader, 1 time med svoren ned, snu og 1 time med svoren opp. Liker du halvsmå ovnsstekte poteter har du dem i formen ved eller rundt ribba. Kjør på med grill hvis du vil ha puffet svoren, i noen minutter med ovnsdøra på gløtt. Ta av svoren, det som ikke ble puffet kastes, resten tas av og knasket av de som liker det. VIKTIG: Kokken har førsterett på svoren.
Skjær kjøttet i tynne skiver og ha dem oppå sausen ved servering.
Sausen og ev annet tilbehør, som f.x. salat, kan stort sett påbegynnes etter at ribba er snudd.
Stråtilpasset saus etter prinsippet "man tager det man haver":
1 finhakket løk
1 rød chili, finhakket
2-3 fedd skvist og finhakket hvitløk
2-3 ts ingefær, finrevet
2-3 dl steikesjy
3 ss soyasaus
3 ss tom yum saus
1,5 ss brunt sukker
2 ss grovmalt koriander
4-5 ss vårløk
Safta frå 1/2 lime
Fres løken litt, rør godt mellom hver gang du tar oppi noe nytt. Start med chili, følg på med hvitløk, deretter ingefær, så malt koriander. Hell oppi den silte stekeskyen og kok opp.
Ha i soyasaus, tom yum saus og sukker. Kok opp igjen og ha i vårløken og smak til med lime.
Server gjerne en salat etter smak og behag til. Ev ovnsstekte poteter serveres ved siden av.
|