Vis enkelt innlegg
Gammel 04-02-23, 06:17   #18
kamp
ASD
 
Medlem siden: Mar 2010
Innlegg: 4.934
kamp er et glitrende lys på stjernehimmelenkamp er et glitrende lys på stjernehimmelenkamp er et glitrende lys på stjernehimmelenkamp er et glitrende lys på stjernehimmelenkamp er et glitrende lys på stjernehimmelenkamp er et glitrende lys på stjernehimmelenkamp er et glitrende lys på stjernehimmelenkamp er et glitrende lys på stjernehimmelenkamp er et glitrende lys på stjernehimmelenkamp er et glitrende lys på stjernehimmelenkamp er et glitrende lys på stjernehimmelen
Standard

Sv: Cøliaki: Tips og råd når man får besøk

Prøv å lær deg å bak brød selv..norske brød er stort sett ikke gode.

Det sies at gf er veldig vanskelig men prøv deg på disse to grytebrødene, de er ikke fult så vanskelige å få til.

Schar mel kjøpes på Coop mega/obs/meny og kiwi (de kan ta inn)
Se bilde av brød og rundstykke med nedenfor oppskriftene

Enkelt grov brød

300g schar mix b
300g schar fiberbakst/dunkel (står det også på pakken)
1/2 ts gjær
1 ts salt
8 dl kaldt vann

Rør godt sammen slik at det ikke er mel klumper (eller i maskin, jeg tar det for hånd)
La heve i ca 14 timer (tar det over natten +- sånn ca)
Rør godt rundt og trykk deigen litt ned igjen.
Sett en ildfast skål med lokk på i ovnen (evt støpejern gryte)
Sett ovnen på 250g
Når ovnen er varm hell oppi røra og sett på lokket
Stek 30min med lokk på 250
Ta av lokket og stek 25 min til
Avkjøl på rist

Voila! Et godt naturlig glutenfritt brød som faktisk smaker veldig godt! (Holder også litt)

Har også laget det uten gryte/bolle .

Denne funker også fint som rundstykker.
Jeg stekte det i airfryer da.

Siden den er langtidshevet er den klissete så jeg bruker bare vann og to skjeer til å lage rundstykker.
Etterheve ca 1/2 time og stekte de på «bake» programmer i airfryer men vil tenke 15-20 min på 180 i ovnen.

Veldig veldig gode!


Ellers har man et lysere brød


Kais enkle grytebrød brød med havre

450g schar mix b
150g glutenfri store havregryn
1/2 ts gjær
1 ts salt
6 dl kaldt vann

Rør godt sammen slik at det ikke er mel klumper (eller i maskin, jeg tar det for hånd)
La heve i ca 14 timer (tar det over natten +- sånn ca)
Rør godt rundt og trykk deigen litt ned igjen.
Sett en ildfast skål med lokk på i ovnen (evt gryte)
Sett ovnen på 250
Når ovnen er varm hell oppi røra og sett på lokket
Stek 30min med lokk på 250
Ta av lokket og stek 25 min til
-

Jeg hadde jo et hjemme bakeri i noen år og brukt sånn estimert 2,5 tonn med mel og det er schar melmiks b det går i. Bruker det til gjørbakst og kaker. Folk som sier «jeg får aldri til gjærbakst» med gf mel ombestemmer seg med schar. Det er faktisk håndterbart!
Senest forrige helg hadde jeg folk på «opplæring» som påsto de fikk til ok deig til pizzahorn men min trumfet kan faktisk løftes av bordet når den er kjevlet 1 cm tynn
Kan finne oppskrift om dere er interessert i prøve noe bakst som rundstykker, pizzahorn, kanelboller e.l.
Om man har litt erfaring med gjærbakst så er ikke det sååå vanskelig som det er med andre oppskrifter som bare blir murstein, råe og håpløse..

Glutenogmelkefritt.com har masse gode opppskrifter om andre ting skal bakes.



Som andre sier:
Eget smør, syltetøy, osv.. alt som man bar en kniv OPPI må hun ha eget.
Putt det i egen boks i kjøleskapet. Noen familier har egne hyller men for 3 uker er boks mest praktisk kanskje?


Lær dere «Take and drop» prinsippet på mat når det er mat med og uten gluten i samme måltid.

Altså har alle taco så med lefser legger man IKKE skjer med tomat nedpå lefsa men man vipper det av over.
Man tar ikke skjea med kjøttdeig og tomatsaus oppå pasta, heller det av over hvete pasta.
Skje med brokkoli skal IKKE borti ris med soyasaus med gluten i…

Og en liten ekstra sikkerhet i tillegg til å være obs på den der - la hun få forsyne seg først. Pluss at man husker på den der..


Noen familier syns det er gøy å legge opp masse pålegg på fat til brød måltider. Take and drop gjelder der også men av en eller annen grunn er det ekstra vanskelig for «nye» i gamet og få det til der. Samt det er SÅ mye mer sårbart fordi brødsmuler flytter fort tallerken så da får jeg egen tallerken med pålegg pent lagt opp.
Evt så får jeg forsyne meg ekstra godt av stort fat så legger jeg heller tilbake det jeg ikke spiste. Eller henter på kjøkkenet om jeg vil ha mer av en ting å.


Å spise ute er ikke så stort problem da de fleste restauranter har kontroll.


Men du må spør henne - spiser hun hvetestivelse?
I Norge er hvetestivelse definert glutenfritt fordi det inneholder minimale glutenrester og dette tåler de aller fleste med cøliaki (men ikke alle.. slike som meg så at et brød er glutenfritt i butikken holder ikke, jeg må lese og se etter hvetestivelse).
Samt havre, det må være spesifisert glutenFRI havre. Havre er glutenfritt men kan være forurenset av å være dyrket på marken ved siden av hvete eller malt i samme mølle..

Det er det ikke alltid slik i utlandet..



Mye mat er merker spor av elller kan inne inneholde.
Det betyr de har vert produsert på samme produksjonslinje, men ting skal være vasker i mellomtiden. Det er ikke vanlig å reagere fordi evt rester er minimale og man skal være ekstremt sensitiv. Men det hender jo.. jeg er ekstremt ekstremt sensitiv på gluten men har til nå ikke reagert på «spor av» produkter.


Å lære hvilke produkter som inneholder og ikke på butikken er ikke like vanskelig som før.
Når man leser på produktene så skal gluten være uthevet i bold skrift. Samme med eks melk, egg, skalldyr, sulfitt, soya.
Så om all ingrediensene er i samme skrift og ikke noe i bold eller kursiv så skal det være glutenfritt.


Forskjellige butikker har forskjellig utvalg. Men de fleste har litt.

Meny og mega har stort sett mest.

Kiwi har eks et kjernebrød som det sies smaker godt til å være glutenfritt..
men anbefaler å fryse og Tine fremfor å oppbevare bakst på benken over dager, det går bare ikke


Om du baker grytebrød til deg - kan du bake det inne på soverommet? Om hun er sensitiv for melstøv eller du er redd for melet?

Jeg har også der lav toleranse og har gjentatte ganger blitt syk av at andre baker med mel. Men da har der jo vert halvveis flyvende mel fordi de har kjevlet ut til boller osv. Så nå bakes deiger bare sammen i rom jeg ikke er i. Men jeg kan også selv bake sammen en hvetedeig, men da har jeg jo helt helt kontroll på mel og alt går veldig kontrollert for seg.

Men lager du deig i et annet rom så kan du fint bake i ovnen.

Ring skylles og taes i pppvaskmaskinen.

Treverk produkter kan være problematisk, særlig om det har vert brukt mye fordi det kan være knivhakk i fjølene.
Så jeg får alltid egne fjøler i plastikk hos andre, om de kun bruker tre fjøler.


Toastbag har eks noen Coop obs og mega men også https://www.allergikost.no/nonfood/toastbags


Og tilslutt - slapp av..

Ofte er omgivelser mer stresset enn meg (og min håpløse variant av cøliaki er at jeg kaster opp i et par døgn og dårlig i to uker ved små uhell.. men jeg er jo obs selv og gir jo beskjed når jeg ser dette går ikke..)

Vedlagte bilder
Filtype: jpg 9ECE8107-C24C-453F-95F9-79725A0C8BBB.jpg (19,8 KB, 2 visninger)
Filtype: jpg B89F44C5-7A8C-4311-A920-99A7C570A24C.jpg (19,5 KB, 1 visninger)
Filtype: jpg 22F76CEC-A406-4CC7-85B1-20FE076D3A83.jpg (11,5 KB, 1 visninger)
__________________
Even God was autistic, that's why the world spin
kamp er ikke aktiv   Svar med sitat