Sv: Fyring uten å sote ned glass
Vi har ovn med glass på tre sider og sjelden problem med sot. I vår ovn er trikset tørr ved (spiller liten rolle om det er bjørk eller furu), stabling av veden liggende og oppfyring fra toppen. Ikke stående ved og ikke fyr opp fra bunnen av. Ha max trekk til du ser du får så høy varme at gassen som dannes over veden også brenner. Det ser på en måte ut som du har to bål oppå hverandre. Juster ned trekken litt når du har fått skikkelig temperatur og «dobbel flamme», men ikke strup den for mye. Bål må ha oksygen.
Dette gir best effekt ut fra vedforbruket og minst utslipp. Det blir varmt, men legg heller mindre ved i om gangen. Man kan ikke ha bålkos hele kvelden med en moderne ovn, da blir det for varmt eller du fyrer eventuelt både uøkonomisk og med større utslipp.
Vi vasker vel glassene et par tre ganger i sesongen når vi fyrer riktig. Så hender det at en av ungene fyrer med for lite trekk og da må det enten fyres skikkelig for å brenne soten av rutene eller man må vaske.
|