Vis enkelt innlegg
Gammel 14-07-25, 14:55   #3
Pelen
Bør lage seg en tittel selv
 
Pelen sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Hvor: Oslo
Innlegg: 21.961
Blogginnlegg: 293
Pelen har et rykte de fleste bare kan drømme omPelen har et rykte de fleste bare kan drømme omPelen har et rykte de fleste bare kan drømme omPelen har et rykte de fleste bare kan drømme omPelen har et rykte de fleste bare kan drømme omPelen har et rykte de fleste bare kan drømme omPelen har et rykte de fleste bare kan drømme omPelen har et rykte de fleste bare kan drømme omPelen har et rykte de fleste bare kan drømme omPelen har et rykte de fleste bare kan drømme omPelen har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Pølser i fryseren, hvor lenge?

Her ble jeg nysgjerrig og måtte spørre AI. Svaret ble:

Sitat:

Hvor lenge holder pølser seg i fryseren?
Frysing stopper bakterievekst, men kvaliteten på matvarer som fett og kjøttprodukter forringes gradvis over tid pga. fettoksidasjon og eventuell fryseskade. For vanlige kjøttpølser anbefales gjerne 3 måneder som kvalitetsgrense for optimal smak og tekstur. Men det er ikke farlig å spise dem etter dette, rent matsikkerhetsmessig, så lenge de har vært dypfryst hele tiden og ikke har vært tint underveis.

Kan pølser bli direkte usunne i fryseren over tid?
Det er sant at fett i mat kan oksidere over tid, også i fryseren, men dette skjer svært sakte ved lave temperaturer (typisk -18 °C eller lavere). Fettoksidasjon kan gi harsk smak og lukt, men vil sjelden utvikle nivåer av stoffer som er helsefarlige ved normalt konsum. Det er teoretisk mulig at noen oksidasjonsprodukter i harskt fett kan være uheldige i store mengder over lang tid, men i praksis vil kroppen håndtere dette greit, særlig om det skjer sporadisk. Kreftfremkallende stoffer som PAH-er (polysykliske aromatiske hydrokarboner) kan oppstå i hardt røkt og brent kjøtt, men mengden påvirkes ikke særlig av fryselagring. Eventuell risiko handler mer om tilberedningsmåten (f.eks. om pølsene grilles til svidd).

Hva ville jeg gjort? Dersom pølsene har ligget dypfryst i ett år, uten å ha blitt tint underveis, og uten tydelig harsk lukt eller fryseskader (iskrystaller, misfarging) når du tar dem opp — er de trygge å spise. Kvaliteten (smak og konsistens) vil trolig være noe redusert, men ikke helseskadelig. Hvis de lukter harskt, eller smaken er bitter / metallisk, ville jeg kastet dem — men av kvalitetsgrunner, ikke fordi de er farlige.

Utfordrinen er vel kanskje at de ikke var kalde i en periode før de ble lagt i fryseren, men om du er dårlige så kan du trolig merke det i følge hva som står over.

Pelen er ikke aktiv   Svar med sitat