Sv: En veldig viktig link
Opprinnelig lagt inn av Tosse, her.
Hva gjør at man ikke kan gi blod/bli beinmargsdonor?
Hvem kan gi blod?
Det er ingen menneskerett å gi blod og i Norge har vi veldig strenge regler for å bli blodgiver. Alle må gjennom et spørreskjema og et intervju før hver tapping. På grunn av de strenge reglene er Norge et av de land i verden hvor det er aller tryggest å få blodoverføring, det gjør også at vi også store problemer med å verve nok givere.Reglene for hvem som kan gi blod utgis av Sosial- og Helsedirektoratet, heter "Veileder for transfusjonstjenesten" og ble sist revidert høsten 2006. Dokumentet er omfattende, detaljert og mange spørsmål inneholder grensetilfeller som kun kan besvares av fagpersonell. (Den delen som inneholder blodgiverutvelgelse ligger på disse sidene, øverst under "Spørsmål og svar". Her ligger også spørreskjemaet som må besvares ved registrering som giver og senere ved hver tapping.)
Det å gi blod må være en tillitssak. Det er alltid en ørliten mulighet for at en person er smittebærer av en blodoverførbar sykdom uten at dette vises på tester. Videre er en person smittebærer også i perioden fra smittetidspunkt til viruset slår ut på tester. Derfor er det viktig at blodgiving er gratis og frivillig, dvs. at blodgiver ikke får fordeler som kan være grunn til at han/hun ikke oppgir forhold som har betydning for blodgivingen.
Pga de strenge reglene vil en del potensielle givere falle utenfor, av forskjellige grunner og enten i perioder eller permanent. Generelt gjelder at giver skal være frisk, også ved hver tapping. Det er også viktig at giver ikke har sykdom eller har vært utsatt for risiko for sykdom som kan overføres gjennom blodet. Ved uklarheter og medisinbruk, kontakt blodbanken.
Følgende skal i dag ikke gi blod i Norge:
1. Personer som ikke er friske.
2. Personer under 18 og over 60 år. Registrerte blodgivere kan vanligvis fortsette til 65 år, i noen tilfeller lenger.
3. Personer som veier under 50 kg.
4. Personer som går på medikamenter. Årsak og medikament må vurderes av fagpersonell.
5. Personer som har hjerte-, lever- eller lungesykdom, eller har hatt kreft eller blødningstendens.
6. Menn som har eller har hatt sex med menn.
7. Personer som bruker eller har brukt narkotiske midler via sprøyter eller sniffing.
8. Prostituerte og tidligere prostituerte.
9. Personer som har oppholdt seg sammenhengende i minst 6 mnd. i land der malaria har stor utbredelse (egen landliste finnes). Ved bekreftet negativ test kan en gi etter 6 mnd.
10. Personer som har oppholdt seg i Storbritannia i over 1 år til sammen i perioden 1980 - 1996 eller har fått blodoverføring her etter 1980.
11. Personer som er født i eller har fått blodoverføring i Amerika syd for USA, pga T. cruzi-virus. Ved negativ test kan en gi etter 6 mnd i Norge.
12. Personer som har oppholdt seg i over 5 år til sammen i Afrika syd for Sahara (dvs. gjelder ikke Egypt, Libya, Tunis, Algerie eller Marokko).
Mange infeksjonssykdommer og risikosituasjoner gir ½ års karantene, men avhengig av årsak kan karanteneperioden variere. Også seksualpartnere til personer i visse grupper skal avstå, her varierer reglene fra gruppe til gruppe og fra land til land.
Årsaken til at personer ikke skal gi blod er enten at de selv ikke har godt av å gi blod eller de tilhører grupper som statistisk har en høyere frekvens av diverse sykdommer/bakterier/virus som kan smitte via blodet. Det er derfor ikke diskriminering i reglene, men kun sannsynligheten for at personens blod kan smitte pasient/blodmottager.
https://www.giblod.no/
__________________
www . giblod . no
|