Sv: Irmas kokebok (med bilder)
Får vel oppdatere litt igjen, det begynner å samle seg opp litt. *lat* Dagens søndagsmiddag ble blomkålsuppe, en mektig og god sådan. Pastinakkchipsen smakte nydelig!
Blomkålsuppe med urteolje og pastinakkchips
Suppen:
Ca. 1 kg blomkål (vi brukte 2 blomkål)
4 sjalottløk
6 dl kyllingkraft
3 dl hvitvin
3 dl matfløte
2 ss smør
salt og pepper
Urteolje
½ dl olivenolje
2 ss hakkede friske urter urter (f.eks basilikum eller persille)
1 ss sitron- eller limejuice
Ha alle ingrediensene til urteolje i en morter eller bruk foodprocessor. Bland godt og la oljen trekke i en times tid før du bruker den.
Skjær blomkålen i små buketter. Finhakk løken og stek den i litt smør til den er blan,. Tilsett blomkål, kraft og fløte/hvitvin og kok på lav varme til blomkålen er mør – ca. 20 min. Behold noen buketter hele og kjør resten til en jevn puré. Ha tilbake kjelen, smak til og montér med resterende smør. Drypp over med urteolje og server – gjerne med pastinakkchips.

Pastinakkchips
Skjør pastinakk med skall på en mandolin eller med en ostehøvel. Friter rapsolje på 160-170 grader. Når du legger pastinakkskivene i oljen skal det ta noen sekunder før det begynner å bruse. Friter i ca. 4 min, til de er lyst gyldne. Legg på kjøkkenpapir og dryss litt salt på.

Fried Rice
4 porsjoner
15 minutter
ca 8 dl kokt ris, gjerne basmati (tilsvarer ca 2,5 dl ukokt)
2 kyllingfileter (ca 200g)
1 purre
2-3 gulrøtter
1 egg
1 dl grønne erter
(mais hvis ønskelig)
østerssaus/fiskesaus
lime
chili
soyasaus
Bland en saus ut av østerssaus, lime, chili og soyasaus etter smak. Vi brukte ca 1 ss østerssaus, 5 ss soyasaus, saften av en halv lime og nesten en finhakket chili.
Skjær kyllingfiletene i små biter. Strimle purre og gulrøtter. Varm opp olje i en stekepanne, stek kyllingen. Salte og pepre den. Legg kylling til side. Varm opp stekepannen igjen med litt olje. Fres purre. Visp egget med en gaffel i en kopp. Tilsett kokt ris, gulrøtter, kylling og egg. Rør om, og tilsett ertene. Ha enten i sausen og bland om, eller server den ved siden av retten.

Hotte kjøttkaker - 500 g kjøttdeig (vi bruker en blanding av kjøttdeig og karbonadedeig)
- 1 ½ ts salt
- ¼ ts pepper
- ¼ ts malt muskat
- ¼ ts malt ingefær
- 2 ½ ss potetmel
- 2 dl vann eller melk
- Ca. 2 ts peppermiks
- 2 ts paprikapulver
1. Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig. Bland deretter pepper, muskat, ingefær og
potetmel inn i deigen. Spe med melk eller vann. Spe med litt væske av gangen og arbeid dette godt inn i deigen før du sper igjen.
2. Form farsen du nå har fått, til runde, flate kaker.
3. Bland sammen peppermiks og paprikapulver på en tallerken. Rull kakene i kryddermiksen. Stek kakene på middels varme til de er gjennomstekte.
Server med ovnsstekte poteter, surret sopp og løk, brokkoli og peppersaus.
Ved siden av kjøttkakene serverte vi blant annet hjemmelaget potetstappe av mandelpoteter. Mandelpoteten synes jeg gir den beste smaken på potetstappe. Bruker ingen oppskrift når jeg lager potetstappe. Tar en passende mengde poteter, skreller og deler i biter. Koker til de er møre ca 10-15 minutter. Har akkurat kjøpt en håndmoser, noe som gir stappen en fin konsistens. Moser stappen og har i en skvett melk og evt. litt flytende smør, salt og pepper. Man kan også blande inn litt parmesan eller cheddar hvis man vil ha stappen ekstra god.
Hverdagsgryte
4 porsjoner- 400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
- 2 ss margarin eller olje til steking
- ½ stk. purre
- 1 båt hvitløk
- 5 stk. gulrot
- 2 ½ dl grønnsaksbuljong (utblandet)
- 1 stk. tomat
- ½ ts salt
- ½ ts pepper
1. Stek kjøttdeigen på høy varme sammen med margarin/olje i en gryte.
2. Kutt purren fint og finhakk hvitløken. Riv gulrøttene, del tomatene i biter og ha alt i gryta. Tilsett buljong, krydder og la det koke i noen minutter. Smak til med salt og pepper.
Serveres gjerne med poteter eller potetstappe til.

__________________
Poden 2005 og Pjokken 2008
|