Sv: Epleterte
Ltt lettere om du forklarer litt mer hvordan den er.
Har flere oppskrifter på epleterte.
Bunn:
250 g hvetemel
150 g smør
1 egg
75 g sukker
1/2 ts salt
1/2 ts vaniljesukker
Fyll:
500 g epler
4 eggeplommer
90 g sukker
2 ts vaniljesukker
1 ts kanel
2 dl kremfløte
Smuldre smør og mel til en grov masse. Tilsett sammenvispet sukker og egg. Elt deigen raskt sammen. La hvile kaldt i en time.
Forvarm ovnen til 215°C. Kjevle ut deigen til en 30 cm stor sirkel. Smør en rund pai-form. Kle formen med deigen. Skjær av overflødig deig i kantene. Skrell eplene og skjær dem i båter uten kjernehus. Anrett eplebåtene over deigen. La steke i 15 min.
Bland sammen eggeplommer, sukker, vaniljesukker og kanel. Pisk inn fløten. Hell blandingen over eplene, la steke videre i ca 35 min.
Serveres varm.
Epleterte (litt mer avansert)
125 g smør eller margarin
1/2 dl sukker
3 dl hvetemel
1-2 eggeplommer
litt vann
Fyll:
1 1/2 ss hvetemel
1 1/2 dl melk
1 ss sukker
1 ss smør
1 egg
vaniljedråper
1 1/2 dl kremfløte
2 1/2 dl hvitvin
1 1/4 dl sukker
700 g faste, syrlige epler
3 ss aprikosmarmelade
Rør smør og sukker hvitt. Arbeid inn mel, eggeplommer og så mye vann at det blir en fast deig. Kna den lett.
Kjevle deigen til en tynn leiv og kle en rund form med den. Prikk deigen godt og fyll i et lag tørre erter. Stek bunnen gyllen og sprø nederst i ovnen ved 200 C i ca 35 minutter. Fjern ertene.
Rør sammen hvetemel, melk og sukker. Tilsett smør og varm blandingen til den tykner.
Ta kremen av varmen og rør inn egg og vaniljedråper. Varm så kremen igjen og la den trekke uten å koke et par minutter. Avkjøl kremen og bland inn vispet fløte.
Kok en lake av vin og sukker.
Skrell eplene, stikk ut kjernehusene og skjær eplene i tykke skiver. Kok dem så vidt møre i laken. La dem renne godt av.
Bland aprikosmarmeladen i laken og kok till det er en tykk masse.
Fyll eggekremen i tertebunnen. Arranger eplene høyt på kremen. Pensle aprikosmarmeladen over og gratiner i ovn 1-2 minutter.
Sist redigert av Left : 23-10-07 kl 16:13.
|