Sv: Irmas kokebok (med bilder)
Vi har funnet ut at kalkunfilet er veldig godt, og her er en oppskrift med potetmos og cremolata. Jeg synes at cremolataen hadde litt mye sitrussmak, skal vi lage retten igjen vil vi nok redusere mengden med sitronskall. Oppskriften er beregnet på mange personer, vi brukte ca 400g kalkunfilet på to voksne og et barn, og tilpasset oppskriften deretter.
Helstekt kalkunfilet med potetmos og cremolata
6-8 personer
1 stor kalkunfilet
smør til steking
salt og kvernet pepper
Cremolata:
2 sitroner, revet skall
ca 50 g bladpersille, finhakket
1 hvitløksbåt, finhakket
Potetmos:
ca 1 kg skrelte mandelpoteter
100 g smør
ca 2 dl melk
salt og kvernet pepper
Saus:
ca. 1 dl appelsinjus
100 g hasselnøttkjerner, grovhakket
Cremolata:
Vask sitronen godt i lunkent vann, før du river skallet. Bland sammen ingrediensene,. Kalkunfilet: Brun kalkunfileten i en stekepanne med smør. Kok ut pannen med 1-2 dl vann. Ta vare på snjyen. Gni fileten inn med halvparten av cremolataen. Stikk inn et steketermometer i den tykkeske delen av fileten. Sett fileten i ovnen og stek den pved 180 grader i ca. 1 ½ time., eller til den har en kjernetemperatur på ca 68 grader. La fileten hvile i ca. 10 minutter før den skjæres opp.
Potetmos:
Kok potetene i vann uten salt. Hell av vannet og la potetene dampe seg tørre. Tilsett smør og melk og mos potetene. Smak til med salt og pepper.
Saus:
Kok ut langpannen med appelsinjus og sjyen fra stekepannen. Tilsett resten av cremolataen og grovhakkede hasselnøttkjerner. Smak til med salt og pepper.
Skjær kalkunfileten i skiver. Server med dine favorittgrønnsaker.
Servert med ovnsstekte rotgrønnsaker:
Jeg spiser ikke fisk, men deler allikevel denne lakseoppskriften. Mannen min er ikke kjempebegeistret for laks, men syntes allikvel retten var god. Poden spiser nesten ikke middag om dagen, så det er vanskelig å si om retten falt i smak. Han spiste iallefall noen biter, og gren ikke på nesen.
Laks i ovnen
4 porsjoner
30 minutter
4 laksefileter
2 rødløk
1 dl honning
1 dl sesamfrø
salt og hvit pepper
Sett ovnen på 200 rader. Smør en ovnsfast form og legg i laksebitene. Skjær rødløk i skiver og legg rundt omkring i formen. Hell honning over, og strø over sesamfrø. Kvern litt salt og pepper over. Sett formen inn i ovnen på i 20 minutter eller til sesamfrøene er gyllenbrune og løken er myk og søt. Server med basmatiris, eller ovnsbakte grønnsaker som pastinakk, gulrot og poteter.
__________________
Poden 2005 og Pjokken 2008
Sist redigert av Irma : 22-12-07 kl 15:25.
Årsak: Potetmos, ikke potetmus.
|