Kokebokanbefaling - nerdeboka over alle
Jeg har nettopp fått meg Henriette Schønberg Erkens Store Kokebok, i boks sammen med en liten biografi om henne kalt Fra hustellærer til kokebokforfatter. Hvilken bok!
Denne utgaven ble sist redigert i 1951, to år før hun døde. Det er en murstein på nesten 900 sider, og den tar for seg alt en husmor bør kunne. Den har blant annet et eget kapittel om sauser, på rundt 50 sider. Dessertpuddinger får like mange sider. Det er oppskrifter på gåseleverpostei som inneholder en kilo (!) trøfler, og hver eneste tradisjonoppskrift man kan tenke seg. I tillegg til den enorme mengden oppskrifter, er det tips om bordsetting, serviettbretting, kvelning av kaniner, partering av okser og sykestell. Mange av oppskriftene er franske, og er beskrevet med både norsk og fransk navn. Den er virkelig flott, og veldig anvendelig, ikke bare en kuriositet.
Fru Schønberg Erken var nok en feminist av sin tid, i biografien kan man lese at faren hennes var i mot at en dame med hennes sosiale bakgrunn skulle drive med offentlig matlaging: "Han ville bare at vi (døtrene) skulle sitte hjemme, så han kunne telle oss". Alle tre døtrene hans endte opp med å skrive om husstell.
I tillegg til å utdanne seg i Norge tok hun kurs i Berlin, og studerte ved Edinburgh High School of Cookery.
Kan bestilles herfra fra Aschehoug.
Anbefales!
__________________
Sist redigert av Tallulah : 10-07-10 kl 21:42.
|