Gå tilbake   Foreldreportalen > FPForum > Mat og kosthold

Surstek?

Mat og kosthold Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.

Svar
 
Trådverktøy Visningsmåter
Gammel 05-09-11, 10:44   #1
dea
Superaktiv
 
Medlem siden: Nov 2009
Innlegg: 310
dea er litt kul
Standard

Surstek?

Vi har litt elgkjøtt i fryseren. De siste stekene vi har tatt opp har vært seige selv om det har ligget i kjøpeslapet i flere dager før vi har brukt det.
På torsdag skal vi ha gjester og jeg hadde tenkt å ta opp elgkjøtt og legge i kefir. Jeg har aldri gjort det før. Men nå ser jeg at det bør ligge i en uke. Er det for sent å ta det opp i dag når vi får gjester på torsdag?
Er det noe annet jeg eventuelt kan gjøre for å få den mør til torsdag?

__________________

dea er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 05-09-11, 10:53   #2
Sundae
Bør lage seg en tittel selv
 
Sundae sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2007
Innlegg: 1.417
Sundae er virkelig godt liktSundae er virkelig godt liktSundae er virkelig godt liktSundae er virkelig godt liktSundae er virkelig godt liktSundae er virkelig godt liktSundae er virkelig godt liktSundae er virkelig godt likt
Standard

Sv: Surstek?

Min svigerinne har alltid en massa elgkjøtt tilgjenglig. Det godeste hun serverer er Tjälknöl (en kjent oppskrift fra norra Sverige). Delig, mørt, velsmakende. Da skal kjøttet langtidssteke i ovnen fra fryst tilstand, vanligvis rundt 12 timer, pluss etterstekning. Så det burde du jo rekke! Jeg vet ikke hvilken oppskrift hun bruker men det finnes mange hvis man søker på Tjälknöl. Her er en.

Sundae er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 05-09-11, 11:11   #3
Cuyahoga
etterpåklokest
 
Cuyahoga sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2010
Innlegg: 7.880
Blogginnlegg: 179
Cuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt av
Standard

Sv: Surstek?

Surstek kan jeg ingenting om. Men jeg gjør som sundae over her beskriver, jeg setter steken rett fra fryseren (jeg krydrer og sånt da) og inn i stekeovnen, og lar den steke på 100 grader (maks) i minst 12 timer. Det blir fantastisk fint kjøtt.

Er du sikker på at jegerne lar skrotten henge og mørne lenge nok? Hvis ikke, så blir elgkjøtt fort en seig opplevelse.

Cuyahoga er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 05-09-11, 11:37   #4
Hyacinth
Kontrollfrik
 
Hyacinth sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Hvor: Sammen med Richard
Innlegg: 38.943
Hyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Surstek?

Du trenger ikke lage surstek for å få en mør og saftlig elgstek.

Men HVIS du skal lage surstek (jeg lager det bare av okse), så skal steken ligge minst 10 dager i surmelk før du tørker av den, bruner den i panne og enten trekker i kraft til den blir mør eller stekes i stekeovn. Den første metoden blir saftigst. Den siste metoden lager mest konsentrert kraft,s å sausen blir bedre.

Hyacinth er aktiv nå   Svar med sitat
Gammel 05-09-11, 11:42   #5
Fakse
Nysgjerrig
 
Fakse sin avatar
 
Medlem siden: May 2010
Hvor: i Midnattsollandet
Innlegg: 3.449
Fakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt likt
Standard

Sv: Surstek?

Vet du hvilken stykningsdel du har? Det er jo en smule forskjell på indrefilet og lårtunge. Når vi får kjøttet ferdig partert er alt bare merket med "steik", så da er det jo umulig å vite kvaliteten på stykkene. I har begynt å partere selv (finpartering, grovpartering gjør jegerne), og merker mye mer detaljert, for å vite kvaliteten på hvert enkelt kjøttstykke. Er det et stykke jeg er usikker på steker jeg det lenge på lav varme (gjerne under 100 også), det gir det møreste kjøttet.

Fakse er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 05-09-11, 13:55   #6
dea
Superaktiv
 
Medlem siden: Nov 2009
Innlegg: 310
dea er litt kul
Standard

Sv: Surstek?

Takk for svar. Da utgår surstek hvertfall.
Får prøve å langtidssteke det og håpe det går bedre.
Hva som har skjedd med elgen før vi fikk den vet jeg ikke. De første stykkene vi tok opp var møre, men nå de siste gangene har de vært ganske seige. Kan det være at kjøttet har ligget i fryseren for lenge?
Vet ikke hvilken del av dyret der er. Står bare stek på det også er det surra. Men det er hvertfall ikke de beste delene av dyret for de har de nok beholdt selv.

Har dere forslag til krydder, saus og tilbehør også? får en gammel dame på besøk. Noe som ikke er alt for tidkrevende, formen er ikke helt på topp.

__________________

dea er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 05-09-11, 13:57   #7
Cuyahoga
etterpåklokest
 
Cuyahoga sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2010
Innlegg: 7.880
Blogginnlegg: 179
Cuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt avCuyahoga har mye å være stolt av
Standard

Sv: Surstek?

Elg skal tåle frysing lenge.

Det kan jo være at kjøttet du har passer best til grytekjøtt? Jeg har i alle fall skjært opp noen elgsteiker vi har fått og laget gryteretter av de i stedet.

Cuyahoga er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 05-09-11, 22:16   #8
Fakse
Nysgjerrig
 
Fakse sin avatar
 
Medlem siden: May 2010
Hvor: i Midnattsollandet
Innlegg: 3.449
Fakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt likt
Standard

Sv: Surstek?

Jeg tipper du har vært heldig, slik at de møreste stykkene har ligget ca. på samme plass i fryseren, og de mindre møre har ligget på en annen plass.

Hva med å lage noe viltgryte-aktig av kjøttet? Det kan du jo gjøre i stand tidlig på dagen, så kan det bare stå og trekke på lav varme helt til det er middagstid.

Fakse er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 05-09-11, 22:19   #9
dea
Superaktiv
 
Medlem siden: Nov 2009
Innlegg: 310
dea er litt kul
Standard

Sv: Surstek?

Sist vi fikk seigt kjøtt tok jeg restene i en gryte og lagde gryterett, men det var fortsatt seigt. Men kanskje jeg ikke kokte det lenge nok? da var kjøttet grilla dagen før. Så lot jeg det koke i sausen en halvtimes tid.

Viltgryte er jo veldig godt hvis kjøttet er mørt.

__________________

dea er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 05-09-11, 22:20   #10
Fakse
Nysgjerrig
 
Fakse sin avatar
 
Medlem siden: May 2010
Hvor: i Midnattsollandet
Innlegg: 3.449
Fakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt liktFakse er virkelig godt likt
Standard

Sv: Surstek?

Skal du koke kjøttet mørt må du koke minst et par timer.

Fakse er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 05-09-11, 22:22   #11
dea
Superaktiv
 
Medlem siden: Nov 2009
Innlegg: 310
dea er litt kul
Standard

Sv: Surstek?

Okey, takk. Da prøver jeg det.
Mamma har alltid stressa med å ikke koke kjøttet for lenge, for da koker man det seigt. Stemmer det?

__________________

dea er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 06-09-11, 16:37   #12
Hyacinth
Kontrollfrik
 
Hyacinth sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Hvor: Sammen med Richard
Innlegg: 38.943
Hyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Surstek?

Opprinnelig lagt inn av dea, her.

Okey, takk. Da prøver jeg det.
Mamma har alltid stressa med å ikke koke kjøttet for lenge, for da koker man det seigt. Stemmer det?

Du må bruke et termometer. Jeg har alltid termometer i slik at selve avleseren ikke kommer i kontakt med vannet.

Hyacinth er aktiv nå   Svar med sitat
Svar


Innleggsregler
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke skrive svar
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke endre dine innlegg

BB code is
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Bytt forum


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 14:03.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Lavkarbo.no | Selvrealisering.no
©2006 - 2015, Foreldreportalen.no