Er du klar over at de fleste får i seg for mye salt?
Sitat:
I gjennomsnitt spiser hver og en av oss minst 10 gram salt om dagen, ifølge Helsedirektoratet - og ifølge Nasjonalt råd for Ernæring er dette mer enn dobbelt så mye som vi trenger.
Sitat:
- Det er ikke naturlig for nyrene å skille ut mer enn 3 gram salt pr døgn. Alt ekstra salt må kroppen få ut igjen ved å øke blodtrykket slik at nyrene klarer å presse ut mer salt, sier Tor-Erik Widerøe, professor i nyresykdommer til Aftenbladet.no.
Sitat:
For mye salt er definert som like helsefarlig som sukker av WHO - og settes i sammenheng med hjerte og karsykdommer som er den største dødsårsaken i Norge - hele 35 prosent dør av dette.
Sitat:
En vanlig norsk frokost bestående av brød, ost, sjokade(!), servelat, appelsinjuice og lettmelk eller juice kan lettt komme opp i 3,5 gram salt, ifølge ernæringsfysiolog Therese Mathisen ved Kvinnetrening.no.
En porsjon frokostblanding, for eksempel havreputer med lettmelk utgjør en femtedel - ca 1 gram salt - av anbefalt dagsdose. Det er også i øverste laget.
Dette fra denne artikkelen.
Er du klar over alt det skjulte saltet du får i deg? Vi salter aldri i maten før vi setter oss ved bordet og det er meget sjelden vi gjør det da heller, det har blitt en vane (i mannens familie dør alle av hjert- og karsykdommer så han vil helst unngå salt og jeg har blitt vant til det). Men så er det alt dette skjulte saltet som vi får i oss og som vi ikke ser. Ettersom vi i familien ikke spiser mye salt så merker vi ganske fort om vi får i oss mye salt, vi blir tørste og det føles ubehagelig.
Og hva med barna? Vi i Skandinavia er ganske påpasselige med salt på spedbarn, men hva med eldre barn? Barn tåler salt dårlige enn hva vi gjør.
|