Vedlikehold av lekeplasser på bygge-/ boligfelt
Etter hva jeg har skjønt, forplikter en grunneier seg når han bygger over store araler til å lage til friareal (fortrinnsvis lekeplasser o.l.) på noe av området. Altså, på et byggefelt av litt størrelse så er det påkrevet at det finnes friarealer. Her settes det gjerne opp et huskestativ, et klatrestativ etc. Litt knotete formulert, men dere skjønner vel hva jeg mener. 
Slik er det i området her. Jeg bor på en plass med mye nybebyggelse, det ene boligfeltet avløser det andre over hele området. Mesteparten av bebyggelsen er oppført i løpet av de siste 10-15 år. Og disse små lekeplassene ligger tett som hagl. Det kunne selvsagt vært veldig flott - med tre små er det jo kjekt å ha bare noen minutters gange til opptil flere huskestativer og sklier. Problemet er bare at disse apparatene tilsynelatende aldri vedlikeholdes. Ved slike byggefelt er det vanlig, etter hva jeg har forstått, at huseierne i området overtar ansvaret for fellesarealene fra grunneier når byggeprosessen er ferdigstilt og grunneier trekker seg ut. Så danner man gjerne en velforening, men hva skjer så? Hvem sørger for at ikke lekeplassene gror igjen av ugress buskevekster, hvem har ansvaret for at lekeapparatene er forsvarlige? Finnes det virkelig ingen lovreguleringer for slikt? I området rundt her har jeg sett opptil flere slike små lekeplasser som nærmest er igjengrodd av trær og ugress, og der apparatene virkelig har sett sine bedre dager. Noen som har samme erfaring? Hva kan man gjøre med slikt?
Grunnen til at jeg spør, er at vi på vårt byggefelt i nær fremtid mest sannsynlig vil få ansvaret for en slik lekeplass selv. Og jeg er selvsagt interessert i at lekeapparatene skal være trygge å bruke for ungene, og at det skal være tilgjengelig og ikke gjengrodd og stygt. Men da må man vel gjøre avtaler med naboene om vedlikeholdet, da? Hva er vanlig når det gjelder dette, noen som vet? Gjør man det på dugnad eller setter man bort jobben til andre, altså betaler for det? :totalt uerfaren på området:
|