Gå tilbake   Foreldreportalen > FPForum > Mat og kosthold > Madam Mims oppskriftsforum

Irmas kokebok (med bilder)

Madam Mims oppskriftsforum Har du noen gode oppskrifter å dele, eller er på jakt etter noen gode oppskrifter? Da er dette det rette forumet.

 
 
Trådverktøy Visningsmåter
Gammel 26-08-07, 18:38   #11
Irma
Ekvilist
 
Irma sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 13.117
Blogginnlegg: 25
Irma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme omIrma har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Irmas kokebok (med bilder)

Denne retten var litt overraskende, og veldig god. En slags lasagne med smak av moussaka.


Pastitsio

Til 10 personer

4 ss olivenolje
1 stor løk, hakket
2ss hakket persille
2 hvitløksfedd, hakket
850 g kjøttdeig, gjerne en blanding av storfe og svin
1 laurbærblad
1 ts malt kanel
1 ¼ dl hvitvin
400 g hermetiske tomater, hakket
450 g små pastarør
2 ss smør
½ ts tørket mynte
1 ss strøkavring

Hvit saus
120 g smør
125 g hvetemel
1 liter varm melk
litt nyrevet muskatnøtt

Varm oljen i en stor stekepanne. Fres løken lyst gyllengul og myk. Tilsett persille og hvitløk. Stek en liten stund til. Tilsett kjøttet. Stek i noen få minutter til all kjøttvæsken har kokt inn og kjøttet begynner å bli brunt. Ha i salt og pepper, laurbærblad og kanel. Tilsett vinen når det hele freser og er brunt. Kok til væsken har fordampet. Tilsett tomater og et par dl vann. Fortsett å koke på middels til svak varme i 10-15 min, eller til tomatene er godt blandet sammen med kjøttet. Kjøttet må ikke bli for tørt. Ta pannen av varmen.

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kok i mellomtiden pastaen i kokende saltet vann i 2 min mindre enn det som står på pakken – den skal fremdeles vare ganske fast. Sil av og ha pastaen i en bolle. Rør inn smør. Smuldre inn mynten med hendene. Rør godt sammen og fordel halvparten av pastaen i bunnen av en stor ildfast form. Fordel kjøttblandingen på toppen slik at den dekker pastaen jevnt. Avslutt med et nytt lag pasta. Klem pastaen ned med en tresleiv slik at det blir for forholdsvis kompakt. Sett formen til side mens du lager den hvite sausen.

Smelt smøret i en kjele. Rør inn mel og varm opp i et par minutter under konstant omrøring. Tilsett den varme melken, litt om gangen. Melken trekkes raskt inn, så arbeid fort. Pisk med den ene hånden mens du har i en øse melk om gangen med den andre. Når sausen virker jevn og ikke for tykk, tilsettes salt og pepper samt en klype muskatnøtt. Fortsett å koke i ca 5 min. under konstant omrøring. Sausen skal bli svært tykk og helt jevn. Hell sausen over pastaen og kjøttet i formen. Den skal nå så vidt opp til kanten av formen. Dryss strøkavring på toppen. Stek retten i 30-40 min, eller til overflaten begynner å bli gyllen. Avkjøl en liten stund.





Det er høst, og sopptid. Vel bekomme!


Soppsuppe med urter

4-6 personer

250 g sopp
1 liten løk
2 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
½-1 rød chili
1 l god kraft
3 ss maizena
½ dl kaldt vann
1 ½ dl creme fraiche eller kremfløte
4 ss persille eller kjørvel
4 ss frisk koriander
salt og nykvernet pepper
1 beger matyoghurt

Rens soppen, skjær av stilkene og hakk dem grovt. Finhakk løk og la det surre sammen med soppstilkene i olje i 5 min. Tilsett finhakket hvitløk og chili. Ta ut frøene av chilien først.

Kok opp kraften i en kjele, gjerne god hønsekraft, og tilsett sopp-/løkblandingen og la det hele koke i 20 min. Sil suppen, kast sopp-/løkblandingen, og ha suppen tilbake i kjelen. Sopphattene skjæres i tynne skiver og freses et par minutter i litt olje.

Rør creme fraiche inn i suppen og tilsett soppen. La det hele koke i minst 5 min. Hakk urtene og rør dem inn og smak til med salt og pepper. Server matyoghurt ved siden av.



Denne suppa var ganske syrlig i smaken, og ikke den beste vi har laget. Det var imidlertid helt klart podens favoritt, jeg tror aldri jeg har sett ham spise så mye suppe. Deler den derfor allikevel.


Mild tomatsuppe

3- 4 personer

2 løk
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
ca 600 g tomater
2 bokser hakkede hermetiske tomater
1 ss sukker
3 dl matfløte eller melk
1 dl vann
salt
pepper

Finhakk løk og hvitløk og fres det sammen med olivenoljen i en kasserolle i 5 min. Løken skal ikke ta farge. Mens løken godgjør seg, skålder du tomatene. Kok opp vann i en kasserolle. Skjær et snitt på toppen av tomatene og legg dem i vannet i 30 sekunder. Hell ut kokevannet og la det renne iskaldt vann over. Nå er det lett å få av skinnet.

Hakk opp tomatene og ha dem, bokstomatene og sukker i kasserollen sammen med løken. La det stå og småputre i 25 min. Bruk en stavmikser eller en blender til å mose tomatblandingen. Har du ikke det, kan du kjøre det gjennom en sil og presse mest mulig igjennom den. Ha det hele tilbake i kasserollen. Tilsett fløten og vannet og la suppen koke opp. Smak til med salt pepper og evt brødkrutonger.

__________________
Poden 2005 og Pjokken 2008
Irma er ikke aktiv   Svar med sitat
 


Innleggsregler
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke skrive svar
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke endre dine innlegg

BB code is
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Bytt forum


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 06:28.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Lavkarbo.no | Selvrealisering.no
©2006 - 2015, Foreldreportalen.no