Gå tilbake   Foreldreportalen > Blogger > Adventskalenderbloggen

Før julen ringes inn - 15Hver morgen fra og med 1. til og med 24. desember blogges en luke i kalenderen, og her kan man finne noe hyggelig eller morsomt eller nyttig eller fint eller gøy; bilder, vers, aktiviteter, oppskrifter, sjokolade ... Det er bare lukeutøvernes fantasi som setter grensene.
Rangér dette innlegget

Før julen ringes inn - 15

Postet 15-12-22 kl 08:22 av Kalenderpiken

FORELDREPORTALENS FANTASTISKE FØRJULSTRADISJON
- 15. årgang -

15


[1 Primrose] [2 Oslo78] [3 Teofelia] [4 Blånn] [5 ingling] [6 celebelen]
[7 Heilo] [8 Tallulah] [9 Luftslottet] [10 Maverick] [11 Stompa] [12 tink]
[13 Blå] [14 Tjorven] [15 star] [16 Albertine] [17 Dali] [18 Toffskij] [19 Mex]
[20 Syrinx] [21 Pøblis] [22 Nenne] [23 Timar] [24 Skilpadda]


Det føles litt som å hoppe etter Wirkola etter bare fine luker.

Vi har ikke så mange førjulstradisjoner. Kan ikke huske at vi hadde så mange da jeg var barn heller.

Men de få som var holder jo selvsagt en spesiell plass i hjertet.

På feltet hvor jeg er vokst opp så hadde vi selvsagt juletre og julegrantenning. Like kaotisk hvert år når ringene skulle lages og hvilken vei man skulle starte. Eller når vi skulle snu. Vi hadde selvsagt en ekstra "busk", i 'Så går vi rundt om en enebærbusk og løp som tullinger hjem fra kirken.

Og selvsagt ropte vi på nissen. Godteposene burde heller hatt navnet fruktpose, men artig læll.

Passet på å ta turen hjem da unga var små, men nå er det noen år siden sist.

Treet har man selvsagt en mening om og jeg mener det ikke var så verst i fjor. Jeg syns årets var fint, men smalt. Eldste var litt mer "meh". Glemte selvsagt å ta bilde da jeg var hjemom.

Det andre vi gjør er å pynte pepperkakehus. Vi er bortskjemt de lux og får med ferdig stekte deler fra mamma.

Men vi har regler.

For det første brukes det bare nonstop. Jo fler jo bedre. Pipa skal være rød og taket skal ha bestemt mønster.

Selvsagt spiser vi det. Det står i et glassskap altså. Men det knuses ikke før bursdagen min i januar.

Et år fikk det pent pakkebånd rundt siden jeg missa litt på konsistensen på limet.Kunne heldigvis fjernes etter et par dager når limet hadde stivnet ordentlig.

Årets hus er ikke montert enda. Forhåpentligvis er det oppe i løpet av uka.

For noen år siden startet vi en ny tradisjon. Plukke ut et hjerte på ønsketreet på senteret. Det har vi heller ikke hatt tid til enda. Men det må vi gå gjort. Regner ikke med det er noe mindre behov i år.

Har dere noen spesielle barndomstradisjoner dere holder på?

Kommentarer totalt 16

Kommentarer

Gammel
Eia sin avatar
Så fin luke!

Mitt beste barndomsminne fra jul, som jeg har videreført, og tviholdt på - selv i de travleste småbarnsårene, er å sette seg ned til "Tre nøtter til Askepott" på selve julaften, ta inn lukten av jul og ha det nypyntede (kvelden før) juletreet i sidesynet. Eldste er smittet.
Postet 15-12-22 kl 08:58 av Eia Eia er ikke aktiv
Gammel
Fintdethei! sin avatar
Fin luke . Vi også knuser (og spiser) pepperkakehuset tidlig i januar på min bursdag. Og det står ikke engang i glasskap .

Godteposer fulle av klementiner, rosiner en refleks og kanskje en liten sjokolade var klassiker, ja!

Fine minner!
Postet 15-12-22 kl 09:06 av Fintdethei! Fintdethei! er ikke aktiv
Gammel
tink sin avatar
Takk for et koselig gløtt inn i dine juletradisjoner. Ferdig bakt peperkakehus høres helt luksus ut! Nonstop er også min Go-to-pynt i de fleste sammenhenger, det er jo også godt i seg selv.

Har ingen fast julegreie etter barndommen, ettersom mine juler var litt mer fleksible med annenhver jul hos mamma og pappa. Men jeg er veldig glad i å lage og pynte pepperkakehus selv, eller at ungene gjør det sånn at vi får den gode lukten i hus. Har også pyntebonanza med julepynt i alle farger og fasonger, noe kjøpt, noe hjemmelagt og en del skakke nisser som kommer fram år etter år.
Postet 15-12-22 kl 09:06 av tink tink er ikke aktiv
Gammel
Mex sin avatar
Takk for fin luke, star.
I min oppvekst så feiret vi alltid jul hos besteforeldrene mine. Og der var det alltid risgrøt til lunsj, og hver eneste år skulle tante og onkel komme tidsnok til å spise grøt med oss... og hvert eneste år så kom de for seint.
Postet 15-12-22 kl 09:13 av Mex Mex er ikke aktiv
Gammel
Blå sin avatar
Så koselig førjulsluke. Takk.

Jeg er vokst opp med pepperkakehus og knusefest i januar. Men det har jeg ikke videreført. For det første synes jeg at det er styrete å lage og så synes jeg ikke at vi har noe sted å sette det. Så den tradisjonen har jeg fratatt mine barn.

Jeg har egentlig ikke så veldig mange sterke førjulsminner. Jeg tror at det var mindre førjulsstyr på 70 og 80 tallet. Men jeg har sterke juleminner fra en jul som var lik hvert år.

Det sterke minnet er å komme hjem fra skolen siste skoledag. Vi hadde en eldre dame som hadde vært vaskehjelp hos min mormor, som var fast gjest hos oss. Hun hadde da gått av med pensjon. Men hadde liten tillit til min mormor og mor som husmødre (med rette) og kom hjem til oss før jul hvert år for å hjelpe med husvask og sølvpuss. Og følelsen av å komme hjem etter siste skoledag og lukten av sølvpuss i stuen og vite at det kom til å være langebrød og kakao til formiddagsmat. Det er et godt førjulsminne.
Postet 15-12-22 kl 09:24 av Blå Blå er ikke aktiv
Gammel


Jeg og min bror er vokst opp med julestrømpe på julaften; det er en tradisjon jeg har videreført til mine to. Det er så koselig når de kommer inn i sengen til meg for å vise hva nissen har kjøpt.
Postet 15-12-22 kl 09:27 av millact millact er ikke aktiv
Gammel
Syrinx sin avatar
Kor koseleg å lese luka di, star. Fekk rota tak i litt førjuls- og juleminne sjølv også.

På 80-talet var det ikkje fri flyt av frukt og snop slik som det meir eller mindre er no. Å få den fyrste mandarinkassa i hus, snike seg inn på boda og forsyne seg grovt for så å ete på seg mageknip. Rart å ha som eit godt minne kanskje, men det var no noko eige med det. Og så, på julaftan, då fekk vi ungane i oppgåve å fylle fruktfatet med både frukt OG sjokolade! Ingen grenser, fritt fram for alt. Det hadde ein viss magi over seg, ein magi som dagens velstandsborn ikkje får kjent på.
Postet 15-12-22 kl 09:35 av Syrinx Syrinx er ikke aktiv
Gammel
Nenne sin avatar
Takk for fine juleminner.

Vi har ingen tradisjon på pepperkakehus, kanskje fordi vi aldri pynter pepperkakene? Vi har så god deig og så gode kaker at vi aldri styrer med pynting. Det sparer vi til de hvite kakemennene.

En tradisjon som vi er holder oss veldig til er å ikke ta jula på forskudd, så en liten smak av baksten den dagen den bakes er lov, men så får alt ligge til jul. Julebrusen smakes på, men så venter vi til jul med resten. O.s.v. Sånn at forventningen bygges opp.

Da jeg var barn kunne man levere epler fra egen hage på det lokale bryggeriet og få eplemost og eplegele tilbake. Eplegele var det aller beste jeg visste som barn og de glassene var så dyrebare at de skulle få stå til jul. Vi hadde mange runder med matauk både sommer og høst, så kjøpesyltetøy hadde vi aldri, derfor var det bare til jul jeg fikk eplegele.

Fellesnevneren er egentlig forventning og det å glede seg til selve julefeiringen. Når alt blir tatt på forskudd vannes det jo ut og selve jula blir bare gavene julaften. For meg begynner egentlig jula ikke ordentlig før med den storslåtte frokosten 1. juledag, der alt man har handlet inn og spart og laget endelig settes frem. Nå er riktignok eplegeleen kjøpt i butikk, jeg får det ikke til selv, men den gleder jeg meg til allerede.
Postet 15-12-22 kl 09:42 av Nenne Nenne er ikke aktiv
Gammel
star sin avatar
Findtdethei: det er bare der vi bor nå at det bor i et skap. Jeg har ikke plass andre steder. Det spises uansett.
Postet 15-12-22 kl 09:47 av star star er ikke aktiv
Gammel
nolo sin avatar
Koselig luke.
Det er veldig kjekt å lese om andres juleminner og tradisjoner.
Postet 15-12-22 kl 10:52 av nolo nolo er ikke aktiv
Gammel
celebelen sin avatar
Vi hadde ikke så mange faste tradisjoner jeg kan huske. Men vi pyntet lille julaften, da skulle treet opp og julepynten fram. jeg kan fortsatt huske esken pynten lå i, og at vi var på loftet og hentet den.
Postet 15-12-22 kl 11:17 av celebelen celebelen er ikke aktiv
Gammel
Timar sin avatar


Så fin luke!
Postet 15-12-22 kl 11:18 av Timar Timar er ikke aktiv
Gammel
Ine sin avatar
Fin luke.
Postet 15-12-22 kl 12:29 av Ine Ine er ikke aktiv
Gammel
Dali sin avatar
Takk for fin luke. Vi fikk aldri verken pepperkaker eller pepperkakehus. Så det er en ting jeg har innført her hos oss. Dvs mannen fikser akkurat det. Og så knuses det i løpet av nyttårshelga.
Postet 15-12-22 kl 22:30 av Dali Dali er ikke aktiv
Gammel
Luftslottet sin avatar
Fin luke og fint hus!
Smart å binde det sammen, det skal jeg huske på. Vi har som juletradisjon at jeg brenner meg på pepperkakehuslimet.
Postet 16-12-22 kl 11:35 av Luftslottet Luftslottet er ikke aktiv
Gammel
annemede sin avatar
Takk for fin luke.
Postet 16-12-22 kl 21:31 av annemede annemede er ikke aktiv
 
Nylige blogginnlegg av Kalenderpiken

Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 07:02.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Lavkarbo.no | Selvrealisering.no
©2006 - 2015, Foreldreportalen.no