Kjøttboller, scampi og sjokolademousse fra trøndertreffet hos Teofelia
Oppskrift kjøttboller
1/2 kg biffdeig
1 egg
ca. 1 ts hel koriander (knuses)
ca. 1 ts spisskummin
(NB. Teskje som i "slik du har i skuffen". Med andre ord ikke riktig så mye som et teskjemål.)
malt chili etter smak (kan sløyfes)
salt og pepper etter smak
litt vann, slik at deigen blir passe myk å trille ut
Trill ut til små kuler (Ca. IKEA-kjøttbollestørrelse) og rull i mel. (Bare en liten mengde: rull for eksempel kulene med mel i hånden.)
Stekes i rikelig med olivenolje, ikke på sterk varme. (Brunes først og settes under lokk for videre steking på middels temp.)
Scampi i tandoori-krydder
1 kg rå, frosne scampi
1 stort beger (1/2 liter?) yoghurt naturell
2-3 ss garam masala-krydder (blandes i yoghurten)
ca. 1 ss tandoori masala-krydder (blandes i yoghurten)
saften fra en sitron (blandes i yoghurten)
Bland alt krydderet og sitronen i yoghurten. Hell tinte scampi i en plastpose. Tøm yoghurten i posen og bland godt slik at alle scampiene er godt dekket av yoghurt. La ligge i kjøleskap 2-3 timer (jo lenger, jo mer smak).
Fordel scampiene utover i en langpanne, godt smurt med olivenolje. (Tøm alt innholdet fra posen i langpanna.) Stekes på høyeste temp. i stekeovnen (helst grill) til de er ferdige. Tar 3-10 minutter, så de bør sjekkes ofte.
Sjokolademousse (sjokkoladeelg )
Til 6 porsjoner
4 eggeplommer
1 dl melis
200 g kokesjokolade
1/2 dl sterk kaffe
3 dl kremfløte
4 eggehviter
1 knivsodd salt
4 ss. likør evt. juice
Pisk eggedosis av eggeplommene og melisen. Tilsett sjokolade smeltet på lav varme i kaffe. Rør forsiktig inn pisket kremfløte og eggehviter som er pisket stive med en knivsodd salt. Smak til med likør, som vendes forsiktig inn i blandingen. Anrett moussen på et fat eller i posjonsskåler. Avkjøl minst 2 timer før servering.
|