Gå tilbake   Foreldreportalen > FPForum > Mat og kosthold

Saus til ribba - trenger tips!

Mat og kosthold Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.

Svar
 
Trådverktøy Visningsmåter
Gammel 22-12-08, 10:59   #1
Travolta
Erfaren
 
Travolta sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2008
Hvor: Oslo
Innlegg: 811
Travolta er populærTravolta er populærTravolta er populærTravolta er populær
Standard

Saus til ribba - trenger tips!

Har dere noen tips til hvordan få en deilig, smakfull og fyldig brun saus til ribba? Jeg har litt prestasjonsangst, og tenker å jukse ved å bruke toro kjøttkakesaus (hvis ingen har en enkel og god oppskrift fra bunn å dele da). Jeg bør jo "sprite" den opp med...ja, hva synes dere? F.eks ekstra fløte, litt creme fraiche, salt/pepper, evnt. annet krydder. Eller? Hvordan lager dere en god brun saus til ribba? Ja, og så antar jeg at jeg bør bruke litt av ribbefettet...

Travolta er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 11:03   #2
Albertine
Passiv
 
Innlegg: n/a
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Jeg lager og bruner en helt vanlig jevning, har oppi vann, sukkerkulør for fargens del og en god del krydder. Worchestershiresaus er et must. Så legger jeg oppi en hel løk med kryss i og lar sausen putre i minst tre timer. Litt sennep og litt tyttebærgele/syltetøy gjør sausen enda bedre, og så topper jeg med ribbefett. Det blir bare sååå godt!

  Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 11:06   #3
Lykken
Nek er allrighte dyr
 
Lykken sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2006
Hvor: nær Oslo
Innlegg: 11.770
Lykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtid
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Du kan lage den kvelden før.
Brun smør og mel, spe ut med vann, sukkerkulør, ha oppi løk, kok, ha oppi masse ribbekraft/fett, masse krydder, tyttebærsyltetøy. Kok den fyldig og god.
Du kan også søke opp i matforumet, det ligger helt sikkert oppskrift der, mange gode på mat her.

__________________
Det er bedre å vere lita og tøff,
enn en stor bløff! (Jeg er begge deler!)

Gutt 2002 og jente 2005
Lykken er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 11:16   #4
Travolta
Erfaren
 
Travolta sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2008
Hvor: Oslo
Innlegg: 811
Travolta er populærTravolta er populærTravolta er populærTravolta er populær
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Ok, takk! Jeg tror jeg går for å lage den fra bunn av kvelden før. Jeg skal lage til 8 personer. Bruker du en halv eller hel løk? Og ikke noe fløte? Hvor mange skjeer mel ca? Hehe, jeg må ha det inn med teskje

Travolta er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 11:27   #5
Lykken
Nek er allrighte dyr
 
Lykken sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2006
Hvor: nær Oslo
Innlegg: 11.770
Lykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtid
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Her fant jeg en oppskrift fra matguru Madam Mim. Men husk masse krydder, tyttebærgele/syltetøy, litt dijonsennep og kanskje litt nellip (får i sånn krydderpose tror jeg). Denne oppskriften kan du ta dobbelt for å få nok.
Grunnoppskrift:
5 dl. eller 4-6 porsjoner
2 toppede ss. hvetemel
2 ss. smør
4-6 dl. kraft/buljong
1/2 dl matfløte/creme fraiche
negro sukkerkulør for pen farge
salt og pepper (vi bruker også litt cajenne, urtesalt, peppermix)

Start med å smelte smøret i en gryte.Tilsett hvetemelet og rør det jevnt med en visp. Middels varme.

Tilsett kjøttkraft og la det koke i 5-6 minutter, tilsett evt mer kraft dersom sausen blir for tykk, rør hele tiden mens du har i kraften slik at det blir uten klumper. Ha i fløten og salt og pepper. Smak til. Ferdig.

Når ribba er ferdig heller du evt tiloversbleven stekesjy oppi sausen og blander det inn.

__________________
Det er bedre å vere lita og tøff,
enn en stor bløff! (Jeg er begge deler!)

Gutt 2002 og jente 2005
Lykken er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 11:31   #6
Line*
Expired
 
Medlem siden: Dec 2006
Innlegg: 5.455
Line* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de fleste
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Jeg pleier å sile av ribbefettet først. Da slipper du en del "grufs" i sausen.

__________________
Sitat vimjer: Line* er en tålmodig sjel.
Line* er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 11:32   #7
Lykken
Nek er allrighte dyr
 
Lykken sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2006
Hvor: nær Oslo
Innlegg: 11.770
Lykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtid
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Opprinnelig lagt inn av Line*, her.

Jeg pleier å sile av ribbefettet først. Da slipper du en del "grufs" i sausen.

Lurt.

I oppskriften til Mim står det kjøttkraft, men til ribba kan man vel bare bruke sjyen fra stekingen vel?

__________________
Det er bedre å vere lita og tøff,
enn en stor bløff! (Jeg er begge deler!)

Gutt 2002 og jente 2005
Lykken er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 12:09   #8
Travolta
Erfaren
 
Travolta sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2008
Hvor: Oslo
Innlegg: 811
Travolta er populærTravolta er populærTravolta er populærTravolta er populær
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Opprinnelig lagt inn av Lykken, her.

Her fant jeg en oppskrift fra matguru Madam Mim. Men husk masse krydder, tyttebærgele/syltetøy, litt dijonsennep og kanskje litt nellip (får i sånn krydderpose tror jeg). Denne oppskriften kan du ta dobbelt for å få nok.
Grunnoppskrift:
5 dl. eller 4-6 porsjoner
2 toppede ss. hvetemel
2 ss. smør
4-6 dl. kraft/buljong
1/2 dl matfløte/creme fraiche
negro sukkerkulør for pen farge
salt og pepper (vi bruker også litt cajenne, urtesalt, peppermix)

Start med å smelte smøret i en gryte.Tilsett hvetemelet og rør det jevnt med en visp. Middels varme.

Tilsett kjøttkraft og la det koke i 5-6 minutter, tilsett evt mer kraft dersom sausen blir for tykk, rør hele tiden mens du har i kraften slik at det blir uten klumper. Ha i fløten og salt og pepper. Smak til. Ferdig.

Når ribba er ferdig heller du evt tiloversbleven stekesjy oppi sausen og blander det inn.

Takk til dere alle for gode tips!
Ja, jeg lurer også som Lykken på om man kan bruke ribbefettet/sjyen som kjøttkraft? Samtidig skal jeg lage sausen kvelden før, og da er ikke ribba laget ennå. Antar da at jeg bruker vann/buljongkraft som kraft, og heller tilsetter ribbefettet senere på julaften....

Travolta er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 12:21   #9
Lykken
Nek er allrighte dyr
 
Lykken sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2006
Hvor: nær Oslo
Innlegg: 11.770
Lykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtidLykken har en fantastisk fremtid
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Opprinnelig lagt inn av Jentemamma, her.

Takk til dere alle for gode tips!
Ja, jeg lurer også som Lykken på om man kan bruke ribbefettet/sjyen som kjøttkraft? Samtidig skal jeg lage sausen kvelden før, og da er ikke ribba laget ennå. Antar da at jeg bruker vann/buljongkraft som kraft, og heller tilsetter ribbefettet senere på julaften....

Tror du kan bare bruke vann, så tilsetter du ribbesjyen når ribba er ferdig dagen etter. Det er sånn mannen lagde i fjor, og den ble veldig god. Vi delte opp løken forresten, men sånn som Albertine gjør høres også bra ut, en hel løk med kryss i.

__________________
Det er bedre å vere lita og tøff,
enn en stor bløff! (Jeg er begge deler!)

Gutt 2002 og jente 2005
Lykken er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 12:21   #10
Albertine
Passiv
 
Innlegg: n/a
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Jeg bruker en buljongterning i sausen, det glemte jeg å si, og tilsetter ribbekraften senere. Den må selvsagt siles først.

  Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 13:45   #11
Line*
Expired
 
Medlem siden: Dec 2006
Innlegg: 5.455
Line* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de fleste
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Jeg bruker alltid klar kjøttsuppekraft. Blir mer smak da.

__________________
Sitat vimjer: Line* er en tålmodig sjel.
Line* er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 13:46   #12
Line*
Expired
 
Medlem siden: Dec 2006
Innlegg: 5.455
Line* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de fleste
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Og da tilsetter du sjyen på julaften. Vær obs på at sausen blir en del tykkere når du lager den dagen før.

__________________
Sitat vimjer: Line* er en tålmodig sjel.
Line* er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 13:52   #13
Niobe
Personlig pessimist
 
Niobe sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2006
Innlegg: 28.065
Blogginnlegg: 11
Niobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Jeg liker sausen "lett", så jeg har ikke ribbefett i den.

Jeg bruner smør og mel, og bruker kylling- eller kjøttkraft. Smaker til med litt fløte, brunost og soyasaus.

__________________
«If you can’t be a good example, at least be a horrible warning.»
- Aileen Wuornos, seriemorder
Niobe er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 13:57   #14
Heiko
Helt konge
 
Heiko sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Hvor: Oslo
Innlegg: 4.797
Blogginnlegg: 106
Heiko har et rykte de fleste bare kan drømme omHeiko har et rykte de fleste bare kan drømme omHeiko har et rykte de fleste bare kan drømme omHeiko har et rykte de fleste bare kan drømme omHeiko har et rykte de fleste bare kan drømme omHeiko har et rykte de fleste bare kan drømme omHeiko har et rykte de fleste bare kan drømme omHeiko har et rykte de fleste bare kan drømme omHeiko har et rykte de fleste bare kan drømme omHeiko har et rykte de fleste bare kan drømme omHeiko har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Brun saus til ribbe?

Heiko er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 13:58   #15
Niobe
Personlig pessimist
 
Niobe sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2006
Innlegg: 28.065
Blogginnlegg: 11
Niobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme omNiobe har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Opprinnelig lagt inn av Heiko, her.

Brun saus til ribbe?

Ja, vi liker ikke stekesjy, ribbefett og den slags.

__________________
«If you can’t be a good example, at least be a horrible warning.»
- Aileen Wuornos, seriemorder
Niobe er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 13:58   #16
Line*
Expired
 
Medlem siden: Dec 2006
Innlegg: 5.455
Line* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de fleste
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Jeg pleier også å spare litt ribbefett. Min yngste datter er ikke så begeistret for saus til ribba, hun foretrekker fettet i stedet.

__________________
Sitat vimjer: Line* er en tålmodig sjel.
Line* er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 14:36   #17
Anne C
Bør lage seg en tittel selv
 
Medlem siden: Sep 2007
Innlegg: 25.299
Anne C har et rykte de fleste bare kan drømme omAnne C har et rykte de fleste bare kan drømme omAnne C har et rykte de fleste bare kan drømme omAnne C har et rykte de fleste bare kan drømme omAnne C har et rykte de fleste bare kan drømme omAnne C har et rykte de fleste bare kan drømme omAnne C har et rykte de fleste bare kan drømme omAnne C har et rykte de fleste bare kan drømme omAnne C har et rykte de fleste bare kan drømme omAnne C har et rykte de fleste bare kan drømme omAnne C har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Opprinnelig lagt inn av Heiko, her.

Brun saus til ribbe?

Et must!

Anne C er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 15:08   #18
Travolta
Erfaren
 
Travolta sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2008
Hvor: Oslo
Innlegg: 811
Travolta er populærTravolta er populærTravolta er populærTravolta er populær
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Opprinnelig lagt inn av Heiko, her.

Brun saus til ribbe?

Såå godt - spesielt over potetene. Poteter som jeg gjerne moser såfremt selskapet ikke er for "fint"

Travolta er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 15:12   #19
Nenne
Introvert optimist
 
Nenne sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Hvor: Telemark
Innlegg: 24.276
Blogginnlegg: 202
Nenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Et tips: Jeg jukser og kjøper ribbefett i butikken. Det blir så mye mindre gris enn å skulle helle av ribbefett når alt er varmt.

__________________
Nenne

Storesøster (juli -99), Storebror (mars -02), Lillebror (oktober -04)
Nenne er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-12-08, 16:11   #20
Line*
Expired
 
Medlem siden: Dec 2006
Innlegg: 5.455
Line* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de flesteLine* er kulere enn de fleste
Standard

Sv: Saus til ribba - trenger tips!

Er jo en del av sjarmen det, da.

__________________
Sitat vimjer: Line* er en tålmodig sjel.
Line* er ikke aktiv   Svar med sitat
Svar


Innleggsregler
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke skrive svar
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke endre dine innlegg

BB code is
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Bytt forum


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 01:10.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Lavkarbo.no | Selvrealisering.no
©2006 - 2015, Foreldreportalen.no