Gå tilbake   Foreldreportalen > FPForum > Mat og kosthold

Heving/bolledeig

Mat og kosthold Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.

Svar
 
Trådverktøy Visningsmåter
Gammel 27-08-11, 19:09   #1
vestlandsfanden
Superaktiv
 
Medlem siden: Aug 2010
Innlegg: 441
vestlandsfanden er populærvestlandsfanden er populærvestlandsfanden er populær
Standard

Heving/bolledeig

Har ennå ikke fått drreisen på å lage boller... noen som har tips til hvordan man får luftige boller? Hva er maks hevingstid? Kan man la deigen heve over natten?

vestlandsfanden er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 27-08-11, 19:12   #2
Neket
Har diplom
 
Neket sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2010
Innlegg: 14.684
Neket har mye å være stolt avNeket har mye å være stolt avNeket har mye å være stolt avNeket har mye å være stolt avNeket har mye å være stolt avNeket har mye å være stolt avNeket har mye å være stolt avNeket har mye å være stolt avNeket har mye å være stolt avNeket har mye å være stolt avNeket har mye å være stolt av
Standard

Sv: heving / bolledeig

Jeg hever ikke over natten. Først hever den i bollen i ca 45 minutter eller dobbelt størrelse, så en halvtime etter at bollene er trillet, før de går i ovnen. Avkjøles på rist etter at de er tatt ut.

Neket er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 27-08-11, 19:14   #3
Syrinx
koko
 
Syrinx sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2010
Hvor: Ålesund
Innlegg: 9.693
Blogginnlegg: 52
Syrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt av
Standard

Sv: Heving / bolledeig

Mitt tips for luftige boller er å ha løs deig.

__________________
Dårlige vitser har også livets rett.
Syrinx er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 27-08-11, 19:16   #4
allium
Bare sær
 
allium sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 11.235
allium har et rykte de fleste bare kan drømme omallium har et rykte de fleste bare kan drømme omallium har et rykte de fleste bare kan drømme omallium har et rykte de fleste bare kan drømme omallium har et rykte de fleste bare kan drømme omallium har et rykte de fleste bare kan drømme omallium har et rykte de fleste bare kan drømme omallium har et rykte de fleste bare kan drømme omallium har et rykte de fleste bare kan drømme omallium har et rykte de fleste bare kan drømme omallium har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Heving / bolledeig

Litt bakepulver sammen med gjæren, og la gjerne deigen heve litt før du har i smøret.

__________________
90 - 96 - 00

Forget your perfect offering, there is a crack in everything, that's how the light gets in.
allium er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 27-08-11, 19:55   #5
Guttemammis
Sjokoholiker & hjemmekjær
 
Medlem siden: Jan 2007
Innlegg: 8.309
Guttemammis er virkelig godt liktGuttemammis er virkelig godt liktGuttemammis er virkelig godt liktGuttemammis er virkelig godt liktGuttemammis er virkelig godt liktGuttemammis er virkelig godt liktGuttemammis er virkelig godt liktGuttemammis er virkelig godt liktGuttemammis er virkelig godt liktGuttemammis er virkelig godt likt
Standard

Sv: Heving / bolledeig

Jeg lager verdens beste boller
Være seg posemiks eller fra bunn av, kunsten er ikke bare hevingen,
men riktig temp på væsken i forhold til gjæren og det må eltes godt, og for mye sukker kan også ødelegge.
Jeg har sluttet å forheve, etter jeg leste dette et sted, men etterhever ca en time, deilig luftige boller

Guttemammis er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 27-08-11, 20:10   #6
Appelsin
Søt og rar
 
Appelsin sin avatar
 
Medlem siden: Jan 2008
Hvor: Bergen
Innlegg: 10.746
Blogginnlegg: 263
Appelsin har en fantastisk fremtidAppelsin har en fantastisk fremtidAppelsin har en fantastisk fremtidAppelsin har en fantastisk fremtidAppelsin har en fantastisk fremtidAppelsin har en fantastisk fremtidAppelsin har en fantastisk fremtidAppelsin har en fantastisk fremtidAppelsin har en fantastisk fremtidAppelsin har en fantastisk fremtidAppelsin har en fantastisk fremtid
Standard

Sv: Heving / bolledeig

Mine blir alltid veldig luftige, uten at jeg helt vet hvordan.

Temperaturen på deigen er jo veldig viktig for at gjæren skal få virke optimalt, men det vet du sikkert.
I hvert fall pleier jeg å elte den rimelig hardt før den hever, ganske lenge, og så kjenner jeg liksom at nå er deigen skikkelig god,
og jeg lar den som regel heve litt lenger enn det som er anført i oppskriften, for jeg luller meg inn i et annet prosjekt mens jeg venter.

Så elter jeg forholdsvis lite ved utbaking, og etterhever.

__________________
2012, 2007 og 2004
Appelsin er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 27-08-11, 20:23   #7
safran
frakoblet
 
safran sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 17.389
Blogginnlegg: 18
safran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Heving / bolledeig

Råvarene må ha riktig temperatur og deigen riktig konsistens. Den skal akkurat slippe bollen når den eltes (jeg bruker maskin). Så hever jeg den noe før jeg triller boller. Bollene etterhever (ikke for lite, ikke for mye) i lunken ovn før jeg pensler og steker. Jeg får alltid luftige boller.

__________________
In vino veritas
safran er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 27-08-11, 20:29   #8
Siwa
Bør lage seg en tittel selv
 
Siwa sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2008
Hvor: Trondheim
Innlegg: 1.898
Siwa er populærSiwa er populærSiwa er populærSiwa er populærSiwa er populær
Standard

Sv: Heving / bolledeig

Jeg bruker stort sett vann istede for melk. Synes melka gjør bollene tunge.
Så hever bollene lengre enn deigen, altså ca 30 min før trilling, og 45-60 etterpå

__________________
Familien er komplett med våre 3 vakre barn,
lillesøster 07
store lillebror 05
storesøster 96
Siwa er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 27-08-11, 20:31   #9
safran
frakoblet
 
safran sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 17.389
Blogginnlegg: 18
safran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Heving / bolledeig

Jeg bruker alltid melk, og bollene er lette som bare det.

__________________
In vino veritas
safran er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 27-08-11, 21:09   #10
Guttemammis
Sjokoholiker & hjemmekjær
 
Medlem siden: Jan 2007
Innlegg: 8.309
Guttemammis er virkelig godt liktGuttemammis er virkelig godt liktGuttemammis er virkelig godt liktGuttemammis er virkelig godt liktGuttemammis er virkelig godt liktGuttemammis er virkelig godt liktGuttemammis er virkelig godt liktGuttemammis er virkelig godt liktGuttemammis er virkelig godt liktGuttemammis er virkelig godt likt
Standard

Sv: Heving / bolledeig

Opprinnelig lagt inn av safran, her.

Jeg bruker alltid melk, og bollene er lette som bare det.


Synes bollene blir tamme i smak ved bruk av vann

Guttemammis er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 27-08-11, 21:37   #11
vestlandsfanden
Superaktiv
 
Medlem siden: Aug 2010
Innlegg: 441
vestlandsfanden er populærvestlandsfanden er populærvestlandsfanden er populær
Standard

Sv: Heving / bolledeig

Hmm.. trening er tilsynelatende tingen. Masse trening. Både på den ene og andre måten. Ett brett boller - etterfulgt av 2 timers jogging. Da er kaloriene forbrent?

vestlandsfanden er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 27-08-11, 22:58   #12
safran
frakoblet
 
safran sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 17.389
Blogginnlegg: 18
safran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Heving / bolledeig

På forespørsel, her er oppskriften jeg bruker:

1 sammenpisket egg (halvparten i deigein, resten til pensling)
1 dl sukker
9 dl ++ hvetemel
150-200 g meierismør
3.5 dl H-melk
2.5 ts tørrgjær
vaniljesukker (ekte)
kardemomme
rosiner

__________________
In vino veritas
safran er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 27-08-11, 23:09   #13
Hot Lips
kissable
 
Hot Lips sin avatar
 
Medlem siden: Feb 2010
Innlegg: 3.694
Hot Lips er virkelig godt liktHot Lips er virkelig godt liktHot Lips er virkelig godt liktHot Lips er virkelig godt liktHot Lips er virkelig godt liktHot Lips er virkelig godt liktHot Lips er virkelig godt liktHot Lips er virkelig godt liktHot Lips er virkelig godt liktHot Lips er virkelig godt likt
Standard

Sv: Heving / bolledeig

Jeg gjentar meg selv: Dette er Verdens beste boller. Idiotsikker oppskrift på deilige, myke boller. Løs deig, kun etterheving, og de blir fluffy og fine.

__________________

Hot Lips er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 27-08-11, 23:12   #14
Siwa
Bør lage seg en tittel selv
 
Siwa sin avatar
 
Medlem siden: Aug 2008
Hvor: Trondheim
Innlegg: 1.898
Siwa er populærSiwa er populærSiwa er populærSiwa er populærSiwa er populær
Standard

Sv: Heving / bolledeig

Opprinnelig lagt inn av safran, her.

På forespørsel, her er oppskriften jeg bruker:

1 sammenpisket egg (halvparten i deigein, resten til pensling)
1 dl sukker
9 dl ++ hvetemel
150-200 g meierismør
3.5 dl H-melk
2.5 ts tørrgjær
vaniljesukker (ekte)
kardemomme
rosiner

Tuusen takk, skal prøve disse

__________________
Familien er komplett med våre 3 vakre barn,
lillesøster 07
store lillebror 05
storesøster 96
Siwa er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 27-08-11, 23:22   #15
safran
frakoblet
 
safran sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 17.389
Blogginnlegg: 18
safran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme omsafran har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Heving / bolledeig

Lykke til, Siwa! Det blir ca 24 boller á 60 gram.

__________________
In vino veritas
safran er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 28-08-11, 09:07   #16
Blåklokke
Leser FP
 
Blåklokke sin avatar
 
Medlem siden: Feb 2007
Hvor: Sunnmøre
Innlegg: 1.020
Blåklokke imponerer mange og er sikkert smartBlåklokke imponerer mange og er sikkert smartBlåklokke imponerer mange og er sikkert smartBlåklokke imponerer mange og er sikkert smartBlåklokke imponerer mange og er sikkert smartBlåklokke imponerer mange og er sikkert smartBlåklokke imponerer mange og er sikkert smart
Standard

Sv: Heving / bolledeig

Jeg bruker først å heve deigen ca en time i bollen på varmt gulv med plastforlie og kjøkkenhåndkle over. Deigen er ganske seig/klissete før jeg setter den til heving.

Når jeg anser deigen som ferdig førsteganshevet elter jeg inn resten av melet når jeg knar deigen på benken. Så triller jeg ut bollene, legger de på bakebrett og setter brettet oppå vasken som er fylt opp med kokende vann. Legger kjøkkenhåndkle over bollene og lar de heve i rundt 20 minutter.

__________________
2000, 2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2013...
Blåklokke er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 28-08-11, 09:09   #17
Isolde
Øyboer
 
Isolde sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 12.879
Isolde har mye å være stolt avIsolde har mye å være stolt avIsolde har mye å være stolt avIsolde har mye å være stolt avIsolde har mye å være stolt avIsolde har mye å være stolt avIsolde har mye å være stolt avIsolde har mye å være stolt avIsolde har mye å være stolt avIsolde har mye å være stolt avIsolde har mye å være stolt av
Standard

Sv: Heving / bolledeig

Bruke mykt smør istedenfor smeltet smør, da trenger du mindre mel.
Ved tørrgjær blander jeg gjær i melet og har temp på nesten 45grader på melk/vannet.
Hever gjerne 2 ganger før jeg baker ut. Etter 30-45min slår jeg deigen sammen igjen og så hever den til dobbel størrelse en gang til. Og så 60min heving i ettertid.

Da blir bollene like luftig som butikkbakte mer eller mindre.

Isolde er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 28-08-11, 09:14   #18
Wix
Skal rømme
 
Wix sin avatar
 
Medlem siden: Jan 2008
Innlegg: 5.517
Blogginnlegg: 40
Wix er et navn som alle kjenner tilWix er et navn som alle kjenner tilWix er et navn som alle kjenner tilWix er et navn som alle kjenner tilWix er et navn som alle kjenner tilWix er et navn som alle kjenner tilWix er et navn som alle kjenner tilWix er et navn som alle kjenner tilWix er et navn som alle kjenner tilWix er et navn som alle kjenner tilWix er et navn som alle kjenner til
Standard

Sv: Heving / bolledeig

Jeg etterhever brettene på varmekablene på badet.

__________________
Jente, des 06
Gutt, april 08
Wix er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 28-08-11, 10:09   #19
Harriet Vane
Epikur
 
Harriet Vane sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 26.796
Blogginnlegg: 440
Harriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Heving / bolledeig

Bruk termometer på væsken.
Mel og smør skal ha romtemperatur.
Bland gjerne mykt smør sammen med mel før du har i væske.
Ikke ha trekk på kjøkkenet.
Kna deigen lenge nok til at det blir skikkelige glutentråder.
Ikke ha for hard deig. Den skal være så løs som bare mulig mens du fremdeles kan jobbe med den.

__________________
“Time and trouble will tame an advanced young woman, but an advanced old woman is uncontrollable by any earthly force.”
― Dorothy L. Sayers
Harriet Vane er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 30-08-11, 10:28   #20
vestlandsfanden
Superaktiv
 
Medlem siden: Aug 2010
Innlegg: 441
vestlandsfanden er populærvestlandsfanden er populærvestlandsfanden er populær
Standard

Sv: Heving / bolledeig

Da fikk jeg det endelig til! Cluet var å ikke forheve.
Når deigen var ferdigeltet gikk jeg direkte til å rulle boller og legge dem på langpanne. Gikk altså direkte over på "etterhevingen" (ca 2 timer) - deretter rett i ovnen. Du verden så luftige de ble!

vestlandsfanden er ikke aktiv   Svar med sitat
Svar


Innleggsregler
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke skrive svar
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke endre dine innlegg

BB code is
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Bytt forum


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 01:27.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Lavkarbo.no | Selvrealisering.no
©2006 - 2015, Foreldreportalen.no