Gå tilbake   Foreldreportalen > FPForum > Mat og kosthold

Makroner - jeg trenger feilsøkingshjelp

Mat og kosthold Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.

Svar
 
Trådverktøy Visningsmåter
Gammel 17-03-15, 20:17   #1
Njulaif
Endelig mamma
 
Njulaif sin avatar
 
Medlem siden: May 2012
Hvor: Oslo
Innlegg: 2.828
Njulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt likt
Standard

Makroner - jeg trenger feilsøkingshjelp

Da har jeg altså forsøkt meg på å lage makroner for andre gang i hele mitt liv, og i dag gikk det veldig mye dårligere enn første gang synes jeg.

Problemet er at de liksom flaker seg, eller deler seg i to. Jeg fikk kjempefin, glatt overflate, og når de stekte ble det kjempefine føtter og alt. Men, når jeg tok de ut, og har avkjølt de, så er de så klissete inni at det er vanskelig å få dem av makronmatten. Og den litt sprøde toppen liksom faller av på noen av dem.

Så, dere kloke damer: Hva er det jeg har gjort galt?

Jeg fulgte en oppskrift som sa at jeg skulle steke dem på 125 grader på nederste rille. Oppskriften sa at ca 20 minutter skulle holde, men da var de så bløte at de åpenbart ikke var ferdige enda, så måtte steke de i 30 minutter for å få inntrykk av at de løsnet fra matten.

Men noe er galt, og jeg skjønner ikke hva!

__________________
Njulaif er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 17-03-15, 20:23   #2
Filifjonka
Fortynnet
 
Filifjonka sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 27.336
Blogginnlegg: 297
Filifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Makroner - jeg trenger feilsøkingshjelp

Her er konditortipsene jeg har notert, og jeg har alltid fått bra makroner: Etter at du har sprøytet dem ut, vent ca. 45 minutter, til de er matte og har fått en slags
"hud". Da skrukker de seg litt når man tar på dem istedet for å klistre
seg til fingeren. Jeg steker ved 140 grader i 12-15 minutter, på to stekebrett oppå hverandre. Dette skal visst gjøre at makronene ikke krakelerer og får sprekker. Vet ikke om det er dette som har gått feil hos deg, selvfølgelig.

Filifjonka er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 17-03-15, 20:27   #3
Syrinx
koko
 
Syrinx sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2010
Hvor: Ålesund
Innlegg: 9.771
Blogginnlegg: 53
Syrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt av
Standard

Sv: Makroner - jeg trenger feilsøkingshjelp

Jeg steker ett brett om gangen, midt i ovnen 150 grader. Avkjøler på rist. Noen ganger henger de litt igjen på bakepapiret, da har jeg hatt litt for tynn røre tror jeg.

__________________
Dårlige vitser har også livets rett.
Syrinx er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 17-03-15, 20:29   #4
Filifjonka
Fortynnet
 
Filifjonka sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 27.336
Blogginnlegg: 297
Filifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Makroner - jeg trenger feilsøkingshjelp

Jeg steker også ett brett om gangen, men med to stekebrett oppå hverandre.

Filifjonka er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 17-03-15, 20:31   #5
Syrinx
koko
 
Syrinx sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2010
Hvor: Ålesund
Innlegg: 9.771
Blogginnlegg: 53
Syrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt avSyrinx har mye å være stolt av
Standard

Sv: Makroner - jeg trenger feilsøkingshjelp

Opprinnelig lagt inn av Filifjonka, her.

Jeg steker også ett brett om gangen, men med to stekebrett oppå hverandre.

Ah, sånn ja. Når du sier det lurer jeg på om jeg har hørt om at noen gjør det slik.

__________________
Dårlige vitser har også livets rett.
Syrinx er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 17-03-15, 21:02   #6
Njulaif
Endelig mamma
 
Njulaif sin avatar
 
Medlem siden: May 2012
Hvor: Oslo
Innlegg: 2.828
Njulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt likt
Standard

Sv: Makroner - jeg trenger feilsøkingshjelp

Opprinnelig lagt inn av Filifjonka, her.

Her er konditortipsene jeg har notert, og jeg har alltid fått bra makroner: Etter at du har sprøytet dem ut, vent ca. 45 minutter, til de er matte og har fått en slags
"hud". Da skrukker de seg litt når man tar på dem istedet for å klistre
seg til fingeren. Jeg steker ved 140 grader i 12-15 minutter, på to stekebrett oppå hverandre. Dette skal visst gjøre at makronene ikke krakelerer og får sprekker. Vet ikke om det er dette som har gått feil hos deg, selvfølgelig.


Ok. Så begge dere som har svart så langt har brukt sterkere varme enn det min oppskrift sier. Det kan jeg prøve neste gang.

Jeg tørket makronene i ca 50-55 minutter før jeg stekte det første brettet, og de hadde denne hinna på toppen.

De har ikke krakelert, de liksom bare deler seg på midten. Og har IKKE fått den der fine, glatte undersiden som jeg ser alle andre får. De er mer klissete på undersiden, og det er nok hovedproblemet slik jeg ser det. Det blir liksom vanskelig å få dem av makronmatta mi (har sånn silikon-makronmatte). De eneste som har sprekker på toppen nå, er de hvor jeg har slitt for mye med å få dem av matta.

Jeg synes også røra mi ser veldig lik den Pascal har i denne artikkelen (http://www.godt.no/#!/artikkel/20369...oner-paa-1-2-3), men det er jo selvsagt litt vanskelig å si ut fra et bilde. Jeg mener dog å ha sett dette "live" i Pascal-serien også, og det ser ikke så gærnt ut altså.

Men noe må det være som går galt.

Når du steker med to plater, hvordan plasserer du dem i ovnen? Hvilke riller setter du dem i, og har du det tomme brettet over eller under makronbrettet?

__________________

Sist redigert av Njulaif : 17-03-15 kl 21:11.
Njulaif er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 17-03-15, 21:04   #7
Filifjonka
Fortynnet
 
Filifjonka sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 27.336
Blogginnlegg: 297
Filifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Makroner - jeg trenger feilsøkingshjelp

Jeg setter to brett oppå hverandre, i samme rille. Det ene blir vel stående oppå brettet og ikke på rillen.

Filifjonka er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 17-03-15, 21:09   #8
Njulaif
Endelig mamma
 
Njulaif sin avatar
 
Medlem siden: May 2012
Hvor: Oslo
Innlegg: 2.828
Njulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt likt
Standard

Sv: Makroner - jeg trenger feilsøkingshjelp

Opprinnelig lagt inn av Filifjonka, her.

Jeg setter to brett oppå hverandre, i samme rille. Det ene blir vel stående oppå brettet og ikke på rillen.


Ah... Sånn sett. Og da selvsagt makronene øverst. Må prøve dette da tenker jeg. Eneste problemet med det, er jo at jeg kun har to flate brett til ovnen min nå, så det blir litt mer styr å få neste ladning på plata. Har to sånne makronmatter, og alle oppskriftene jeg har prøvd så langt fyller begge mattene.

Men begge brettene er kalde når du setter dem inn i ovnen? (Trenger alt med mokkaskje åpenbart.)

__________________
Njulaif er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 17-03-15, 21:13   #9
Filifjonka
Fortynnet
 
Filifjonka sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 27.336
Blogginnlegg: 297
Filifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme omFilifjonka har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Makroner - jeg trenger feilsøkingshjelp

Ja, brett OPPÅ makronene er neppe lurt. Begge brettene er kalde når jeg setter dem i ovnen, ja. Så kjøler jeg dem ned litt før jeg drar det neste bakepapiret med makroner over på brett.

Filifjonka er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 17-03-15, 23:02   #10
Njulaif
Endelig mamma
 
Njulaif sin avatar
 
Medlem siden: May 2012
Hvor: Oslo
Innlegg: 2.828
Njulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt liktNjulaif er virkelig godt likt
Standard

Sv: Makroner - jeg trenger feilsøkingshjelp

Nå har jeg tatt av alle makronene fra mattene sine, og det viste seg at det andre brettet med makroner ble mye bedre. De fleste av disse var helt flate og fine i bunnen, og flaket seg ikke slik en del av de andre gjorde. Det siste brettet stekte jeg på en rille lengre opp i ovnen fordi jeg syntes de første tok så lang tid å steke, og jeg tenkte at det kunne hjelpe. Så jeg tror hvis jeg steker dem på litt høyere varme, slik dere gjør, og også bruker neste nederste rille, vil det gjøre susen kanskje. Og med brett-trikset til Filifjonka i tillegg så MÅ det jo bli bra.

Jeg fikk noen riktig så fine makroner da:

__________________

Sist redigert av Njulaif : 17-03-15 kl 23:13.
Njulaif er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 18-03-15, 06:42   #11
Retz
Slim på hovednerven
 
Retz sin avatar
 
Medlem siden: Apr 2007
Hvor: Rogaland
Innlegg: 4.922
Retz er kulere enn de flesteRetz er kulere enn de flesteRetz er kulere enn de flesteRetz er kulere enn de flesteRetz er kulere enn de flesteRetz er kulere enn de flesteRetz er kulere enn de flesteRetz er kulere enn de flesteRetz er kulere enn de flesteRetz er kulere enn de flesteRetz er kulere enn de fleste
Standard

Sv: Makroner - jeg trenger feilsøkingshjelp

Jeg får nesten alltid vellykkede makroner nå, og steker ett brett om gangen i midten på 150 grader i 13-14,5 minutter. Jeg tar brettet ut etter 13 minutter, og hvis de har en tendens til å henge igjen i bakepapiret får de ca. ett minutt til å ovnen. De oppfører seg ikke alltid likt, noen brett trenger bare 13 minutter, andre vil har litt mer steketid. Før steking dunker jeg brettene hardt i bordet noen ganger for å slå ut luft, og så får de stå til hinna er helt hard. 45-60 minutter.

Røring: 5-6 tak for å blende inn madelmelet og melisen, så hard røring for å slå ut mest mulig luft. Røretid rundt 25-30 sekunder.

Retz er ikke aktiv   Svar med sitat
Svar


Innleggsregler
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke skrive svar
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke endre dine innlegg

BB code is
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Bytt forum


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 17:50.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Lavkarbo.no | Selvrealisering.no
©2006 - 2015, Foreldreportalen.no