Gå tilbake   Foreldreportalen > FPForum > Mat og kosthold > Madam Mims oppskriftsforum

Rare rotfrukter (eller hva det nå er). Hva gjøre?

Madam Mims oppskriftsforum Har du noen gode oppskrifter å dele, eller er på jakt etter noen gode oppskrifter? Da er dette det rette forumet.

Svar
 
Trådverktøy Visningsmåter
Gammel 22-03-08, 10:08   #1
LilleRosin
Muligens verdt å vente på
 
LilleRosin sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 7.093
Blogginnlegg: 7
LilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Rare rotfrukter (eller hva det nå er). Hva gjøre?

Ja, med grønnsakskassen fra Grønt rett hjem, kommer det ting som jordskokk, pastinakk, persillerot og sellerirot.

Noen tips for å få dette i seg, slik at det ikke råtner i kjøleskapet?

__________________
skatten 02, rusket 04, pøbelen 05, punktum 08
LilleRosin er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-03-08, 10:12   #2
emm
Men først, kaffe!
 
emm sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 9.552
emm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Rare rotfrukter (eller hva det nå er). Hva gjøre?

Jordskokk har jeg brukt i potetstappe og i grønnsakssuppe. Artig liten sak

emm er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-03-08, 10:21   #3
Tallulah
Glamorøs
 
Tallulah sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 59.392
Blogginnlegg: 628
Tallulah har et rykte de fleste bare kan drømme omTallulah har et rykte de fleste bare kan drømme omTallulah har et rykte de fleste bare kan drømme omTallulah har et rykte de fleste bare kan drømme omTallulah har et rykte de fleste bare kan drømme omTallulah har et rykte de fleste bare kan drømme omTallulah har et rykte de fleste bare kan drømme omTallulah har et rykte de fleste bare kan drømme omTallulah har et rykte de fleste bare kan drømme omTallulah har et rykte de fleste bare kan drømme omTallulah har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Rare rotfrukter (eller hva det nå er). Hva gjøre?

skjær dem i skiver og bak dem i ovnen med litt god olje, salt, pepper, rosmarin, timian og oregano.

Pastinakk er også veldig godt honningglasert. Da skjærer du dem i staver og steker dem i panna med smør, honning, litt salt og litt kanel. Pastinakk er litt søt i smaken og passer genialt til dette.

Persillerot og sellerirot er godt i supper også.

Evt. kan du skive det opp, forvelle det og fryse det ned i passe poser,og bruke i suppe ogslikt utover våren.

__________________

Tallulah er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-03-08, 10:30   #4
Nenne
Introvert optimist
 
Nenne sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Hvor: Telemark
Innlegg: 23.824
Blogginnlegg: 202
Nenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Rare rotfrukter (eller hva det nå er). Hva gjøre?

Opprinnelig lagt inn av LilleRosin, her.

Ja, med grønnsakskassen fra Grønt rett hjem, kommer det ting som jordskokk, pastinakk, persillerot og sellerirot.

Noen tips for å få dette i seg, slik at det ikke råtner i kjøleskapet?

Jeg fikk også pastinakk, persillerot og sellerirot før påske og brukt alt i rotmos sammen med kålrot og gulrot i går. Det ble veldig godt.

Persillerot er dessuten helt nydelig sammen med sukkererter og sjampinjong som tilbehør til litt kraftig kjøtt, for eksempel andebryst. Skjær fyrstikktynne biter av persillerot og gi dem et kort oppkok sammen med sukkerertene. Stek sjampinjongen i smør og bland grønnsakene sammen, ha i litt smør (meierismør altså) i serveringsbollen som smelter i de varme grønnsakene.

Persillerot er også nydelig i fiskesuppe. Lag sånne fyrstikktynne biter (julienne tror jeg det kalles) av persillerot og gulrot, det passer veldig godt smaksmessig til fisk.

Pastinakk kan erstatte persillerot i begge disse sammenhengene, de er ganske like på smak.

__________________
Nenne

Storesøster (juli -99), Storebror (mars -02), Lillebror (oktober -04)
Nenne er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-03-08, 10:34   #5
LilleRosin
Muligens verdt å vente på
 
LilleRosin sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 7.093
Blogginnlegg: 7
LilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme omLilleRosin har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Rare rotfrukter (eller hva det nå er). Hva gjøre?

Takk,

da prøver jeg meg på rotmos i morgen (bare å koke, mose og kanskje en fløteskvett og krydder, sant?). Det må da passe til kjøttkaker.

__________________
skatten 02, rusket 04, pøbelen 05, punktum 08
LilleRosin er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-03-08, 10:38   #6
Nenne
Introvert optimist
 
Nenne sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Hvor: Telemark
Innlegg: 23.824
Blogginnlegg: 202
Nenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme omNenne har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Rare rotfrukter (eller hva det nå er). Hva gjøre?

Opprinnelig lagt inn av LilleRosin, her.

Takk,

da prøver jeg meg på rotmos i morgen (bare å koke, mose og kanskje en fløteskvett og krydder, sant?). Det må da passe til kjøttkaker.

Det blir alltid godt med litt smør sammen med fløteskvetten.

__________________
Nenne

Storesøster (juli -99), Storebror (mars -02), Lillebror (oktober -04)
Nenne er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-03-08, 11:16   #7
emm
Men først, kaffe!
 
emm sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 9.552
emm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme omemm har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Rare rotfrukter (eller hva det nå er). Hva gjøre?

Opprinnelig lagt inn av Nenne, her.

Det blir alltid godt med litt smør sammen med fløteskvetten.

All mat som lages i kombinasjon smør og fløteskvett er god

emm er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-03-08, 14:48   #8
Luftslottet
geskjeftig
 
Luftslottet sin avatar
 
Medlem siden: Feb 2008
Innlegg: 7.997
Blogginnlegg: 270
Luftslottet er kulere enn de flesteLuftslottet er kulere enn de flesteLuftslottet er kulere enn de flesteLuftslottet er kulere enn de flesteLuftslottet er kulere enn de flesteLuftslottet er kulere enn de flesteLuftslottet er kulere enn de flesteLuftslottet er kulere enn de flesteLuftslottet er kulere enn de flesteLuftslottet er kulere enn de flesteLuftslottet er kulere enn de fleste
Standard

Sv: Rare rotfrukter (eller hva det nå er). Hva gjøre?

Rotfrukter er veldig godt med foliebakt laks. Jordskokk har jeg ikke smakt, men de tre andre er fast tilbehør til laks. Du tar legger laksefilet på et stykke aluminiumsfolie og krydrer med sitronpepper, en dæsj rømme og så oppskårne rotfrukter, gulrot og purre. Brett folien sammen på midten og lukk den for endene, legg i en ildfast form og stek på 200-225 grader i ca. 25-30 minutter.

Det er også godt som mos, eller som smakstilsetning i potetmos.

Luftslottet er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-03-08, 14:49   #9
malena
 
malena sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2006
Innlegg: 5.843
malena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner tilmalena er et navn som alle kjenner til
Standard

Sv: Rare rotfrukter (eller hva det nå er). Hva gjøre?

Lag kyllingsuppe. Suppen blir nydelig med gode rotgrønnsaker i.

__________________
Gutta 2003 og 2005
malena er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-03-08, 15:00   #10
Kneazle
Passiv
 
Innlegg: n/a
Standard

Sv: Rare rotfrukter (eller hva det nå er). Hva gjøre?

Både jordskokk og pastinakk er kjempegode på smak. Ovnsbakt eller som mos/puré. Bama har ganske informative sider hvor du kan søke opp de ulike grønnsakene.

  Svar med sitat
Gammel 22-03-08, 15:08   #11
Harriet Vane
Epikur
 
Harriet Vane sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 26.796
Blogginnlegg: 440
Harriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme omHarriet Vane har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Rare rotfrukter (eller hva det nå er). Hva gjøre?

Jordskokk lager jeg gjerne suppe på.

600 g jordskokk
1 løk i skiver
2 fedd hvitløk
7 dl melk
5 dl vann
2 ss kyllingbuljong
eventuelt 1 dl melk
saften fra en halv sitron (kan sløyfes)
sukker (kan sløyfes)
salt og pepper (kan sløyfes)

Skrell jordskokkene, og skjær dem i mindre biter. Legg dem i vann, så de ikke blir misfargede. Fres jordskokkene sammen med løk og hvitløk i litt smør og olje.

Hell på melken, vannet og buljongen. La det så koke under lokk i ca. 20 minutter; til skokkene er myke. Miks suppen jevn med en stavmikser eller lignende. La den så koke opp enda en gang, og spe den eventuelt ut med mer melk. Tilsett salt og pepper etter smak, og eventuelt litt sitronsaft og sukker.
Strø gjerne litt klippet karse, persille eller gressløk over ved servering.

Sellerirot bruker jeg i mos, og det er nydelig sammen med stekt kyllingfilet, andebryst eller kalkun. Ta like mye sellerirot som poteter og kok dem møre i lettsaltet vann. Moses med en stavmikser eller rotmoser etter hvor fint du vil ha det. Ha i et par ss godt smør og en godf dæsj fløte eller creme fraiche og smak til med salt og pepper.

Jeg bruker alltid persillerot og/eller sellerirot når jeg koker grønnsakssuppe, lapskaus, til kraftkoking og ovnsgratinering som fløtegratinerte poteter, bare at du bytter ut potetene med forvellede skiver av rotgrønnsaker.

Pastinakk kan du bruke som røsti:
ca. 500 g pastinakk (og evt andre rotgrønnsaker)
1 liten løk
1 bunt persille
1/2 ts urtesalt,
pepper
2 ss siktet speltmel eller hvetemel
1 egg
1 ss fløte

blandes og stekes i panne i olje/smør-blanding.

Alle rotgrønnsaker kan deles opp i småbiter og stekes med kjøtt og løk i lasagnesaus og spaghettisaus.

__________________
“Time and trouble will tame an advanced young woman, but an advanced old woman is uncontrollable by any earthly force.”
― Dorothy L. Sayers
Harriet Vane er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-03-08, 16:32   #12
Benzo
Teller ned
 
Benzo sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2006
Innlegg: 12.089
Benzo har mye å være stolt avBenzo har mye å være stolt avBenzo har mye å være stolt avBenzo har mye å være stolt avBenzo har mye å være stolt avBenzo har mye å være stolt avBenzo har mye å være stolt avBenzo har mye å være stolt avBenzo har mye å være stolt avBenzo har mye å være stolt avBenzo har mye å være stolt av
Standard

Sv: Rare rotfrukter (eller hva det nå er). Hva gjøre?

Fløtegratinerte grønnsaker er nydelig.

Benzo er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-03-08, 18:37   #13
Ina
i vesterled
 
Ina sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2007
Hvor: Trondheim
Innlegg: 3.689
Ina imponerer mange og er sikkert smartIna imponerer mange og er sikkert smartIna imponerer mange og er sikkert smartIna imponerer mange og er sikkert smartIna imponerer mange og er sikkert smartIna imponerer mange og er sikkert smartIna imponerer mange og er sikkert smart
Standard

Sv: Rare rotfrukter (eller hva det nå er). Hva gjøre?

Jordskokk kan også brukes i wok. Jeg bruker også å steke det sammen med f.eks løk og sopp til kjøtt eller i rotmos.

Ina er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-03-08, 18:39   #14
Hyacinth
Kontrollfrik
 
Hyacinth sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Hvor: Sammen med Richard
Innlegg: 37.868
Hyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Rare rotfrukter (eller hva det nå er). Hva gjøre?

Opprinnelig lagt inn av LilleRosin, her.

Ja, med grønnsakskassen fra Grønt rett hjem, kommer det ting som jordskokk, pastinakk, persillerot og sellerirot.

Noen tips for å få dette i seg, slik at det ikke råtner i kjøleskapet?

Sellerirot er noe av det beste som finnes og jeg bruker det masse! Det er uunnværlig i potetmos, synes jeg.

De fleste rotgrønnsaker er gode når de bakes i ovnen. Jeg skjærer dem i biter og legger dem i form, og så kan man f.eks. legge kjøttet oppå. Lettvint, god og sunn middag med lite oppvask etterpå.

Hyacinth er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 22-03-08, 18:41   #15
Hyacinth
Kontrollfrik
 
Hyacinth sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Hvor: Sammen med Richard
Innlegg: 37.868
Hyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme omHyacinth har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Rare rotfrukter (eller hva det nå er). Hva gjøre?

Mange rotfrukter blir dessuten litt nøtteaktige i smaken når de stekes. Det er godt å skjære sellerirot i tynne strimler (julienne) sammen med gulrøtter på samme måte. Stek til det er mykt og deilig i masse smør.

Hyacinth er ikke aktiv   Svar med sitat
Svar


Innleggsregler
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke skrive svar
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke endre dine innlegg

BB code is
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Bytt forum


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 00:54.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Lavkarbo.no | Selvrealisering.no
©2006 - 2015, Foreldreportalen.no