Gå tilbake   Foreldreportalen > Blogger > Adventskalenderbloggen

Før julen ringes inn - 2Hver morgen fra og med 1. til og med 24. desember blogges en luke i kalenderen, og her kan man finne noe hyggelig eller morsomt eller nyttig eller fint eller gøy; bilder, vers, aktiviteter, oppskrifter, sjokolade ... Det er bare lukeutøvernes fantasi som setter grensene.
Rangér dette innlegget

Før julen ringes inn - 2

Postet 02-12-11 kl 06:00 av Kalenderpiken
Oppdatert 02-12-11 kl 07:43 av Kalenderpiken (Lagt inn bidrag fra lukeutøver)

FORELDREPORTALENS FANTASTISKE FØRJULSTRADISJON
4. årgang

2
[1 Teofelia] 2 007 [3 Nessie] [4 Tallulah] [5 Taien] [6 Salt]
[7 Bauche] [8 Divine] [9 Harriet Vane] [10 Flubby] [11 Ru] [12 Kitty Bastard]
[13 Eia] [14 Kasia] [15 kokosbolle] [16 Kirsebær] [17 Lorien] [18 Anda]
[19 smilefjes] [20 nolo] [21 Tjorven] [22 Skilpadda] [23 Svanen] [24 Toffskij]

Believe

Gårsdagens hjernetrim fra Teofelia er over, og jeg skal altså hoppe etter Wirkola. Jeg er ikke så god på slikt, men jeg er ganske god på grubling og filosofering. Dagens kalenderluke handler om det å tro:

Det var godt å tro på noe. Det var godt å tro på nissen, tro på Gud, tro på det gode, tro på kjærligheten, tro på at alt skulle ordne seg - samme hva. Tro på at noen så, noen visste, noen elsket, noen passet på.
Tro var trygghet. Ikke visshet, men trygghet.

Det var godt å tro på nissen. Denne snille, store, røde mannen, han med det lange skjegget som ser forbausende ut som Coca Cola-nissen, det var godt å tro på han. Han reiste rundt til alle barna natt til julaften, alle fikk det de ønsket seg og logistikken var ikke så nøye. Han tok i mot ønskelister, han visste om du var snill eller ikke og det var derfor viktig å være snill, slik at ønskelisten ble oppfylt. Det var en fin grunn til å være grei og Donald-nissen, eller Coca Cola nissen var både snill og mild.

Jeg trodde på Gud. Først trodde jeg fordi det ble formidlet som en sannhet, det var slik det hele hang sammen. Senere fordi jeg ville tro.
Det var fint å tenke at man kom til himmelen når man døde. At man satt der oppe og kikket ned på de som fremdeles levde og at man hadde havnet der alt var vakkert og godt. Fint å tro på at det var en plan, også for lille meg. At noen visste hvilken vei jeg skulle og at noen ville følge meg på veien. Når jeg gikk med stor mage, og ventet på denne lille inni der og var redd for at noe skulle skje og at jeg aldri fikk kjenne denne lille på utsiden, da var det en trygghet å tenke på at om noe skjedde, så ville vi likevel bli kjent en dag. Fordi vi skulle møtes igjen. Fordi det var en mening med alt – det var noen som passet på.

Som en blanding mellom alt dette var troen på kjærligheten og på det gode. Gud var god, nissen var god og om jeg var god, så ville alt bli godt og det ville gå meg vel. Jeg prøve å leve opp til både Gud og nissen, jeg prøvde å være god og trøstet meg med at noen så og at noen visste. Og i og med at noen så og noen visste, så kom også den dårlige samvittigheten hver gang jeg feilet. Noe jeg ofte gjorde.

Så kom det en dag der jeg ikke trodde lenger.

Nissen forsvant først, selvsagt, jeg var ikke gamle jenta da jeg forstod at nissen bare var oppspinn. Likevel fortsatte jeg, som kul tenåringsjente, å fóre nissen på låven med grøt. Når ting ble for tøffe inne, som de ofte ble i julen, så snek jeg meg ut på låven med en tallerken med grøt. Jeg satt der en stund, det hendte at jeg smugrøykte, og ventet på både nissen og julefreden. Begge to var like fraværende.

Det var vel på samme tid jeg mistet troen på kjærligheten og at alt skulle ordne seg. Og den som har elsket med hele sitt tenåringshjerte for deretter å oppleve at det alt glipper, den vet hvordan troen på kjærligheten kan bli knust, som den tynneste julekule mot hard gulv, i det tråden ryker.

Om det har noen sammenheng med tapet av troen på kjærligheten vet jeg ikke, men gradvis mistet jeg troen på at alt skulle ordne seg. Og jeg mistet troen på det gode, for hver gang jeg trodde at nå skulle ting bli bedre, så kom det en nedtur. Og jeg følte meg dum og naiv som gikk rundt og ventet på noe godt, dum og naiv som ble lurt gang etter gang.

Nå de siste årene forsvant troen på Gud og Gud var det største tapet. Jeg følte at jeg mistet så mye da jeg ga slipp på gudstroen min. Og jeg ga ikke frivillig slipp, jeg kjempet lenge, men til slutt måtte jeg innse at tvilen var blitt så mye større enn troen – det var ingen tro igjen. Jeg kjente på en usikkerhet og en utrygghet jeg ikke hadde kjent før, jeg savnet og savner virkelig gudstroen min, tryggheten min.

De fleste, unge, naive, bitre eller lettlurte, møter seg selv i døren en gang, så også jeg. Noen uker før jul det året jeg var 18 plukket bestevennen min sammen det knuste hjertet, limte det med sterk lynlim, krøp inn i det og ble værende. Om jeg hadde mistet troen på det meste hadde han dobbelt opp, og det en har mye av kan en fint dele.

Senere kom barna, og med mannen og barna kom jeg og mitt liv. Sammen har vi har bygd opp en meningsfull hverdag og sammen med dem kjenner jeg at troen voksen frem igjen. Ikke troen på nissen, den finner jeg bare når jeg ser Polarekspressen. Ikke troen på Gud heller, dessverre, Gud er nok tapt for meg. Eller jeg for ham. Men troen på det gode og troen på at vi kan få et godt liv, selv om vi har opplevd motgang. Troen på at vi kan hente styrke i oss selv og i dem vi er glad i. Og etter 22. juli står det sterkere for meg at livet og mennskeverdet – det er det jeg tror på.

For meg er adventstiden full av klisjéer, den er full av tro, håp og kjærlighet. Tro på at det meste ordner seg, håp om at jeg er god nok som jeg er og en evig takknemlighet fordi jeg endte opp med et liv med mye kjærlighet rundt meg.

Adventstid er også ventetid, jeg venter på julen. Den julefreden jeg en gang søkte, den har jeg nå. Jeg har skapt den selv, sammen med mennesker jeg er glad i. Jeg trenger ingen nisse, jeg trenger ikke Gud heller. Men jeg trenger å tro på det gode, på livet og på mennesket. Heldigvis har jeg mange fine mennesker rundt meg, både familie, RL-venner og FP-venner, som holder troen min levende.

God adventstid.


(Kilde:

(Kilde: youtube.com)
)

Kommentarer totalt 68  

Kommentarer

Gammel
Teofelia sin avatar
Tusen takk for fin luke.
Postet 02-12-11 kl 07:51 av Teofelia Teofelia er ikke aktiv
Gammel
Flubby sin avatar
Postet 02-12-11 kl 07:52 av Flubby Flubby er ikke aktiv
Gammel
Heiko sin avatar
Det var en aldeles nydelig luke, Agenten. Tusen takk!
Postet 02-12-11 kl 07:53 av Heiko Heiko er ikke aktiv
Gammel
Røverdatter sin avatar
Nydelig.
Postet 02-12-11 kl 07:56 av Røverdatter Røverdatter er ikke aktiv
Gammel
Frøy sin avatar
Fantastisk luke Agenten!
Postet 02-12-11 kl 07:58 av Frøy Frøy er ikke aktiv
Gammel
Tåtti sin avatar
Vakkert.
Postet 02-12-11 kl 07:59 av Tåtti Tåtti er ikke aktiv
Gammel
Taien sin avatar
Den var virkelig fin! Og så gav den rom for ettertanke.

Jeg sitter her og kjenner på min tro. Både julenissetroen, Gudstroen og troen på det gode i mennesket.
Jeg blir et barn igjen i adventstiden. Jeg VIL tro på julenissen, og selv om den voksne i meg vet at han ikke finnes, så kjenner jeg at barnet Taien fremdeles er overbevist om at han bor på fjellet jeg kan se fra min mors stuevindu.
Jeg har enda Gudstroen, og den er sterk i meg. Det er jeg glad for.
Troen på det gode i mennesket blir derimot satt på prøve veldig ofte. Men jeg velger i desember å sette på meg skylappene og tro på mennesket. Det er tross alt VI som er julenissen.

Igjen, tusen takk for en virkelig fin luke i kalenderen.
Postet 02-12-11 kl 07:59 av Taien Taien er ikke aktiv
Gammel
Primrose sin avatar
Så fin luke!!
Postet 02-12-11 kl 08:07 av Primrose Primrose er ikke aktiv
Gammel
ingling sin avatar
Fine luken!
Postet 02-12-11 kl 08:08 av ingling ingling er ikke aktiv
Gammel
Mex sin avatar
Flott luke Agenten.
Troen på seg selv, på godhet og på at ting ordner seg, syns jeg er den beste troen.
Postet 02-12-11 kl 08:18 av Mex Mex er ikke aktiv
Gammel
Susse sin avatar
Fin luke som gir mange tanker. Må nok klemme litt ekstra på min kjære i dag, han limte meg sammen for snart 19 år siden.
Postet 02-12-11 kl 08:34 av Susse Susse er ikke aktiv
Gammel
annemede sin avatar
Fine luken.
Postet 02-12-11 kl 08:35 av annemede annemede er ikke aktiv
Gammel
Nessie sin avatar
Veldig fin luk, og fine tanker

Jeg hadde en prat om nissen med min 6 åring i dag, hun er så fryktelig rasjonell av seg, at samme hva jeg sa om nissen og dens eksistens, så plukket hun det fra hverandre.
Postet 02-12-11 kl 08:37 av Nessie Nessie er ikke aktiv
Gammel
Gaia sin avatar
God Adventstid, agenten. Å miste barnetroen er vel en del av det å vokse opp. Men det er også det å finne sin egen voksentro, hva den enn er.
Postet 02-12-11 kl 08:38 av Gaia Gaia er ikke aktiv
Gammel
Selma sin avatar
Så fint du skriver
Postet 02-12-11 kl 08:39 av Selma Selma er ikke aktiv
Gammel
Cuyahoga sin avatar
Postet 02-12-11 kl 08:39 av Cuyahoga Cuyahoga er ikke aktiv
Gammel
tink sin avatar

Du er fin og klok!
Takk for dagens luke.
Postet 02-12-11 kl 08:40 av tink tink er ikke aktiv
Gammel
Ru sin avatar
og
Det var en virkelig fin luke, agenten!
Postet 02-12-11 kl 08:44 av Ru Ru er ikke aktiv
Gammel
Pamina sin avatar


Vakkert og tankevekkende. Fine agenten
Postet 02-12-11 kl 08:45 av Pamina Pamina er ikke aktiv
Gammel
Anda sin avatar
Rørende, til ettertanke, og varmende, Agenten. Tusen takk skal du ha.
Postet 02-12-11 kl 08:46 av Anda Anda er ikke aktiv
Gammel
Tusen takk. :hjerter:
Postet 02-12-11 den 08:55 av
Gammel
Miss Norway sin avatar
Fine luken!
Postet 02-12-11 kl 08:56 av Miss Norway Miss Norway er ikke aktiv
Gammel
Java sin avatar
Tusen takk, Agenten.
Postet 02-12-11 kl 09:01 av Java Java er ikke aktiv
Gammel
Ine sin avatar
Så fin!
Postet 02-12-11 kl 09:02 av Ine Ine er ikke aktiv
Gammel
Tangina sin avatar
Det var vakkert skrevet, tusen takk. Ønsker deg en god adventstid.
Postet 02-12-11 kl 09:06 av Tangina Tangina er ikke aktiv
Gammel
Neket sin avatar


Det var vakkert skrevet.
Postet 02-12-11 kl 09:09 av Neket Neket er ikke aktiv
Gammel
Heilo sin avatar
Det var en vakker og god luke, og jeg synes Gaia sa det veldig fint angående det med å finne sin egen voksentro.Ha en fin andre desember, agent!
Postet 02-12-11 kl 09:11 av Heilo Heilo er ikke aktiv
Gammel
noen sin avatar
Takk for veldig fin luke. Jeg tror jeg er sterk i tvilen.
Postet 02-12-11 kl 09:12 av noen noen er ikke aktiv
Gammel
Inagh sin avatar
Rørende, sterkt og nydelig. Tusen takk.
Postet 02-12-11 kl 09:16 av Inagh Inagh er ikke aktiv
Gammel
Magnolia sin avatar
Nydelig luke!
Postet 02-12-11 kl 09:17 av Magnolia Magnolia er ikke aktiv
Gammel
United sin avatar
Takk for det, 007! Så fint skrevet. En god adventstid ønskes deg og dine også.
Postet 02-12-11 kl 09:17 av United United er ikke aktiv
Gammel
Kaija sin avatar
Veldig fin luke.
Jeg sitter igjen med masser av tanker etter å ha lest.
Postet 02-12-11 kl 09:21 av Kaija Kaija er ikke aktiv
Gammel
Obelix sin avatar

Dette var en fin luke.
Postet 02-12-11 kl 09:27 av Obelix Obelix er ikke aktiv
Gammel
Blå sin avatar
Takk.

God advent.
Postet 02-12-11 kl 09:41 av Blå Blå er ikke aktiv
Gammel
Nenne sin avatar
For en fin luke.
Postet 02-12-11 kl 09:47 av Nenne Nenne er ikke aktiv
Gammel
Isa sin avatar
Postet 02-12-11 kl 10:37 av Isa Isa er ikke aktiv
Gammel
GydaG sin avatar

En luke som gjorde inntrykk og som traff kjente kroker i meg selv.
Postet 02-12-11 kl 11:06 av GydaG GydaG er ikke aktiv
Gammel
En nydelig luke - du skriver godt! Og så ser jeg at vi har ganske lik historie du og jeg. Nyt adventstiden! :klem:
Postet 02-12-11 den 11:27 av
Gammel
Salt sin avatar
Det var en veldig fin luke! Tusen takk, Agenten!

God adventstid!
Postet 02-12-11 kl 11:29 av Salt Salt er ikke aktiv
Gammel
nolo sin avatar
Så fint skrevet. God adventstid, agenten.
Postet 02-12-11 kl 11:34 av nolo nolo er ikke aktiv
Gammel
Harriet Vane sin avatar
Fine luken, fine agenten. Jeg har tro på deg, i allefall!
Postet 02-12-11 kl 11:34 av Harriet Vane Harriet Vane er ikke aktiv
Gammel
scilla sin avatar
Takk for en nydelig luke. Jeg ble rørt av dine fine ord!
Postet 02-12-11 kl 12:09 av scilla scilla er ikke aktiv
Gammel
Pebbles sin avatar
Nå har du forårsaket gåsehud på denne dama! Fine agenten - og nydelig skrevet. Man kan finne håp og tro i andre former enn de naive vi har som barn også - overganger, det å avslutte en epoke og begynne på en ny, er det som gjør livet både i overkant krevende, spennende og meningsfullt.

Jeg ønsker deg en stemningsfull og fin juletid.
Postet 02-12-11 kl 12:16 av Pebbles Pebbles er ikke aktiv
Gammel
veobra sin avatar
Tusen takk, dette er det fint å ta med seg i adventstiden.
Postet 02-12-11 kl 12:20 av veobra veobra er ikke aktiv
Gammel
Tallulah sin avatar
Fin luke! Tusen takk.
Postet 02-12-11 kl 12:24 av Tallulah Tallulah er ikke aktiv
Gammel
Muskat sin avatar
Fine luken!
Postet 02-12-11 kl 12:47 av Muskat Muskat er ikke aktiv
Gammel
Fadese sin avatar
Å, så fantastisk å lese!
Takk!
Postet 02-12-11 kl 13:01 av Fadese Fadese er ikke aktiv
Gammel
Bomull sin avatar
Dette var en herlig nydelig luke kjenner jeg ...
Postet 02-12-11 kl 13:39 av Bomull Bomull er ikke aktiv
Gammel
Mams sin avatar
Et utrolig bra luke. Du har skrevet utrolig bra.
Ha en flott adventstid.
Postet 02-12-11 kl 13:45 av Mams Mams er ikke aktiv
Gammel
Polyanna sin avatar
Det var så utrolig nydelig skrevet og tenkt, agenten!
Postet 02-12-11 kl 13:58 av Polyanna Polyanna er ikke aktiv
 
Nylige blogginnlegg av Kalenderpiken

Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 02:34.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Lavkarbo.no | Selvrealisering.no
©2006 - 2015, Foreldreportalen.no